Полша и Литва зоват: Украйна да получи статут на кандидат за член на ЕС

Зеленски, от своя страна, заяви, че "бъдещото на европейската сигурност се решава сега, в Украйна"

23.02.2022 | 16:55 Редактор: Здравко Черкезов
Полша и Литва зоват: Украйна да получи статут на кандидат за член на ЕС

Украйна заслужава статут на кандидат за страна членка в Европейския съюз, а Полша и Литва ще я подкрепят в тази цел, заявиха президентите на двете страни в обща декларация с президента на Украйна в сряда, съобщава Ройтерс.

"Подчертаваме, че предвид значителния напредък в прилагането на Споразумението за асоцииране и вътрешните реформи, както и предвид текущите предизвикателства пред сигурността, Украйна заслужава статут на кандидат, а Литва и Полша ще подкрепят Украйна в постигането на тази цел", се казва в декларацията, подписана в Киев от украинския президент Володимир Зеленски, полският президент Анджей Дуда и литовският им колега Гитанас Науседа.

Общата декларация призовава международната общност за "бързо въвеждане" на "строги" санкции срещу Русия, включително мерки, насочени към газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, информира Investor.bg.

На пресконференция след срещата между тримата държавни глави Науседа заяви, че Луганск и Донецк са – и винаги ще бъдат – част от Украйна, предава The Telegraph.

Той допълни, че приветства "обединения отговор от ЕС" във въвеждането на санкции срещу Русия, но и че НАТО също трябва да изпрати "ясен сигнал, че няма промени в политиката на отворените врати".

"Няма страна в света, която да има правото да подкопава решението на суверенна държава да бъде част от която и да е международна организация или алианс", каза той. "Не можем да позволим военната заплаха и насилието да бъдат решаващ фактор".

Зеленски, от своя страна, заяви, че "бъдещото на европейската сигурност се решава сега, тук в Украйна".

"Други страни в ЕС могат да последват стъпката [на Полша и Литва] и да потвърдят подкрепата си. Смятаме, че днес видяхме много важен сигнал за украинското общество за обединението на нашата нация", допълни той.

Русия е реална заплаха за Украйна днес, но тя е и наш съсед. Като президент на Полша нямам съмнение, че обикновените руснаци искат да живеят в мир, заяви от страна Анджей Дуда.

Той добави, че ключовата цел на Путин е да покаже слабостта на ЕС и НАТО – двата международни символа на стабилността и сигурността, и призова да се преодолеят разделенията и разцепленията, за да се спре неоимперската политика на Русия.

"Борбата е не само за суверенитета на Украйна, но и за бъдещето на цялата структура на безопасността и сигурността в света", каза още той.

Снимка: https://www.president.gov.ua

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК