Брюксел с удар по икономиката на Русия, засега няма санкции срещу Путин

Ще има забрана за влизане на територията на ЕС и замразяване на активите на депутатите в европейски банки

22.02.2022 | 22:16 Редактор: Ваня Кузманова

Брюксел с удар по икономиката на Русия и руски депутати. Вече е ясен първият пакет от санкции срещу Русия след признаването на независимостта на двете отцепили се републики. Под ударите на ограниченията попадат 351 депутати от Държавната дума на Русия, гласували за признаването на Донецката и Луганска народна република. Същото важни и за 27 души и дружества, които имат роля за подкопаването или заплахата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. 

Санкциите включват забрана за влизане на територията на Европейския съюз и замразяване на активите им в европейски банки. Те ще засегнат възможностите на Руската федерация и правителство за достъп до капиталите и финансовите пазари и услуги на Общността. Президентът Владимир Путин, очаквано, не е сред санкционираните. А на извънреден брифинг американският президент Джо Байдън ще обяви и конкретни санкции срещу физическите лица. Световните финансови пазари реагираха мигновено със срив, а цените на петрола и природния газ тръгнаха нагоре. 

Единният отговор на Европа дойде след продължила няколко часа среща на външните министри. 

"Този пакет от санкции, който беше одобрен с единодушие от страните членки, ще навреди на Русия и ще навреди много", каза върховният председател по външна политика на ЕС Жозеп Борел. 

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел определиха поведението на Москва като "незаконно и неприемливо". В съвместно изявление те посочиха, че мерките са насочени към замесените в признаването на двете републики, както и на банките, финансиращи военни и други операции на тези територии.

Санкциите ще са свързани и с търговията с двата сепаратистки региона, така че да се дадат гаранции, че отговорните ще усетят сериозно икономическите последици от техните незаконни и агресивни действия. А за това, че Путин не е сред санкционираните, шефът на европейската дипломация посочи, че не е крайно решение. 

"Ще ни трябва резервно поле и действия, които за съжаление, може да се наложи да бъдат взети", допълни Жозеп Борел. 

Основните посредници в конфликта между Киев и Москва - френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц - бяха първите лично информирани от Путин за решението му. Часове след това Берлин обяви, че спира сертифицирането на газопровода Северен поток 2. 

"Това звучи технически, но е необходимата административна стъпка, за да не може да има сертифициране на газопровода, а без това сертифициране. "Северен поток 2" не може да започне да функционира. Великобритания от седмици обещава мощен отговор от санкции", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Днес Обединеното кралство санкционира пет руски банки, както и три физически лица с много висока нетна стойност. На свое извънредно заседание ООН също осъди решението на руския президент. А речта на Путин съвпадна с извънредно заседание на украинския Съвет по сигурност и отбрана. Последва и светкавична реакция от Володимир Зеленски, а след това и обръщение към нацията. 

"Ние сме на собствена земя. Не се страхуваме от нищо и от никого. Не дължим нищо на никого. И няма да дадем нищо. И сме сигурни в това. Защото сега не е февруари 2014 г., а февруари 2022 г. Друга страна, друга армия. Единствената ни цел е мирът в Украйна", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

А президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, насочен към забрана на инвестициите, търговията и финансирането на Донецката и Луганската народна република.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК