Протест срещу "зеления сертификат": Недоволните освиркаха премиера Петков

Светлин не пуска детето си на училище, за да го предпази от унижението да бъде тествано

23.02.2022 | 17:47 Редактор: Ваня Кузманова

Протест под прозорците на властта срещу Ковид мерките и "зеления сертификат", организиран отново от партия "Възраждане". Въпреки обявеното от кабинета отпадане на сертификата от 20 март, демонстрантите поискаха той да бъде премахнат още днес или в близките дни. Протестът беше поведен от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Премиерът Кирил Петков отиде при протестиращите и призова за диалог.

Недоволните поискаха кабинетът да отмени Ковид мерките, въведени, за да се ограничи вируса. Част от тях мотивирани от спорни факти за Ковид-19. 

"Това е илюминатски план на една шепа разбойници, които са решили да управляват света и да нареждат на всички правителства по света какво да правят. Маски, ваксини, сертификат, смърт", каза протестиращият Симеон. 

Светлин пък не пуска детето си на училище, за да го предпази от "унижението" да бъде тествано. 

"Свободата е по-важна от здравето. Тая парадигма е обърната в момента. Не! Нашите предци са се борили за свободата и са загивали по бойните полета. Плюс това, попаднеш ли в болница има един протокол, който и всеизвестен, слагат ти кислород и докато можеш", каза протестиращият Светлин  

Въпреки че преди два дни премиерът обяви официално отпадането на "зеления сертификат", днес реши да се срещне лично с протестиращите. Те обаче го посрещнаха с освирквания. 

"Кажете дали друг път сте имали министър-председател, който да ви дойде на протеста?", попита министър-председателят Кирил Петков.  

На фона на виковете оставка, Петков се опита да обясни с аргументи действията на кабинета и отпадането на част от ограниченията. 

"Кога пада "зеленият сертификат" е функция само на интензивните легла в болниците. 13 години са ви крали досега, здравната ни система е пропаднала, ако не работим заедно, за да оправим тази държава - нямаме шанс", допълни премиерът.  

Въпреки че идването на Кирил Петков беше отбелязано като първа победа от протеста, събралите се останаха разочаровани от казаното от премиера. 

"Да, добре е да има етапи, но нека тези етапи да бъдат съкратени и да не са в продължение на седмици, а на дни. Съвсем спокойно може първият етап да бъде до края на месеца, а вторият до 5 март", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Протестиращите имаха и лек сблъсък и с друг представител на кабинета - министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. А с шествие протестът стигна и до Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Трябва ли страната ни да премахне Ковид ограниченията?

Да! Веднага да отменят всички мерки, да премахнат и "зеления сертификат".
73%
Да, но поетапно и внимателно. Мерките трябва да са обвързани с броя на заразените и хоспитализираните.
12%
Не! В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, за да не се стига до нов бум на заразените.
5%
Мерките са прекалено либерални и трябва да бъдат затегнати още, за да решим окончателно проблема с коронавируса.
4%
Мерките трябва да бъдат премахнати, когато 2/3 от българите се ваксинират.
6%
Общо 1711 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК