От сутрин до вечер депутатите обсъждат чл. 1 от Бюджет 2022

Предвидените пари за сектор "Култура" бяха предмет на остри дебати в пленарната зала

23.02.2022 | 17:57 Редактор: Здравко Черкезов

Осми час депутатите обсъждат чл. 1 от Бюджет 2022, който е насочен към приходната част. Във финансовата рамка е заложен дефицит от 4,1% от БВП, или 5,9 млрд. лв.

Напрежението в пленарната зала се повиши, когато депутатите започнаха да обсъждат предвидените пари за сектор "Култура".

От ГЕРБ разкритикуваха управляващите, че няма заложени достатъчно средства, а от своя страна, управляващата четворна коалиция заяви, че крачка по крачка парите за култура ще се повишават. Но това няма да се случи сега.

"Няма никаква политика по отношение доходите в сектор "Култура". Никаква. Имайте предвид, че там работят едни от най-нископлатените хора в държавния сектор", отбеляза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

"Няма как да стане сега, веднага, защото наследяваме в областта на културата кошмарната политика на нашите предшественици. На правителството на ГЕРБ. Четири години черната дупка на Боил Банов", отсече председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Като си говорим за промяна, добри и лоши – да, ние сме лоши! Ние заплати няма да вдигаме без реални резултати отсреща. И когато Министерството на културата си подготви проекти, направи реални резултати и хората в тези проекти ще получат не 10%, а може да получат и 100% увеличение", заяви финансовият министър Асен Василев.

Премиерът Кирил Петков пък посочи причината да се прехвърлят 20 млн. лв. от бюджета на ВСС към БАН.

Обвиняват ни как може 20 млн. да сме били взели от прокуратурата. Ние в Европа сме почти двойно разход на БВП за прокуратура в сравнение с другите страни, а каква е ефективността и каква е услугата за гражданите", пита реторично премиерът Кирил Петков.

Очаква се депутатите да работят до късно по Бюджет 2022. Ако не успеят да приемат всичко, ще се наложи утре наново да продължат с обсъждането му на второ четене.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК