Петков: България подкрепя санкциите срещу Русия, предстоят ценови войни за газа

"Подготвяме план да не останем без енергийни източници", заяви премиерът

23.02.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

След тежките финансови санкции на Съединените щати и Европа - Канада, Япония и Австралия налагат строги рестрикции срещу Русия. България ги подкрепя, заяви в парламента премиерът Кирил Петков и прогнозира "ценови войни за газа".

Министър-председателят уточни, че се подготвя план за реакция, ако санкциите се затегнат, за да не остане страната ни без енергийни източници.

"България е много лоялен партньор в ЕС и НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори в един глас. Солидарни сме със санкциите. Подготвяме подходяща система да имаме варианти, така че да не останем без енергийни източници, ако Русия спре доставките на газ, да имаме план Б. Ако влезем в сценарий газът към България да бъде спрян на 100%, това ще е нашата мярка да можем да сме сигурни, че домакинствата ще имат енергия. Хубавата новина за нас е, че тръбата, която ползва България, захранва и Сърбия и Унгария. Това са все пак стратегически партньори на Русия, така че шансът да се стигне до този сценарий е малък", коментира Кирил Петков.

На този етап НС няма да обсъжда ситуацията в Украйна на днешното си заседание. Таково предложение имаше от ГЕРБ-СДС. Те поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан.

Комисията по външна политика е поканила министрите на отбраната и на външните работи, които да обяснят повече детайли за ситуацията. Под въпрос е обаче дали комисията ще заседава днес, заради дебатите по Бюджет 2022.

Все още не е ясно и дали НС ще излезе с обща декларация за ситуацията в Украйна и действията на Русия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Руио
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 1
войнолюбци
преди 2 години
Вие защитавате американските, а не българските интереси, г-н Премиер! Нито ЕС, нито България имат интерес от конфронтация с Русия и от война в Европа! От такава война полза имат единствено американците! Сигнализирай за неуместен коментар