Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каролев категоричен: Няма как яз. "Бели Искър" да прелее!

Според него проекта за водата на Перник може да се изпълни до 2-3 месеца

21.01.2020 | 21:30 Редактор: Ивет Арабова

Ще проработи ли спасителният план за Перник?

"Водата за Перник няма да минава през София. Това няма как да стане заради изкачването към Владая. Ще се направи един водопровод, вода ще се докара през магистралните водопроводи в Перник. Това може да стане, но сроковете са изключително кратки", каза в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Владимир Каролев.

Според него проектът трябва да се възложи на "Софийска вода".

"Другият начин беше смехотворен с води от пещерите. Реалният срок е 2-3 месеца и то зависи кой ще прави проекта. Това не е обаче окончателно решение на проблема. Тази помощ, която се дава на ВиК Перник, не знам дали ще е достатъчна, за да се реши проблемът", изтъкна Каролев.

Той обясни, че София се инвестират 40 милиона годишно и то от много години.

"Водите, които текат в София отвреме-навреме отгоре, най-често са от пробити тръби от строители. Много преди водата да избие отдолу, тя се хваща. Трябва водния сектор да се отвори за инвеститори", категоричен бе Каролев.

Икономистът коментира и дали създаването на държавен ВиК холдинг ще доведе до оптимизация на отрасъла.

"Първоначално бях против тази идея, сега обаче се изясни какво ще прави той. Холдингът ще може да улесни по-бързо да се взимат решения на централно ниво. Водата в населените места трябва да се плаща от тарифите, не могат да ни се дадат грантове за питейната вода", коментира Владимир Каролев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Каролев коментира и информациите, че стената на яз. "Бели Искър" може да не издържи.

"Не може да прелее яз. "Бели Искър", той е проектиран от тогавашния кмет на София Иван Иванов. Стената може да не издържи, ако се напълни на 100%. Там има датчици и онлайн се наблюдава състоянието. Когато се качва нивото, моментално пускат вода да излезе към язовир "Искър", допълни Каролев.

По думите му постепенно, всяка година по-малко трябва да се вдигне цената на водата, за да има достатъчно средства за инвестиции.

Вижте целия разговор с Владимир Каролев във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК