Стената на "Бели Искър" може да не издържи, ако захранва Перник?

ДАМТН е издала предписания, че водоемът не може да се изолзва изцяло

21.01.2020 | 13:06 Редактор: Ралица Братанова

След оповестяване на спасителния план на правителството вода към Перник да бъде доставена от язовир "Бели Искър", растат опасенията, че стената на язовира е стара и се нуждае от ремонт. 

"Язовирът е в стабилно състояние. Разбира се, нуждае се от ремонт. Въпросът е да се направи рано или късно. "Бели Искър" има проблеми, но не е опасен в момента", заяви деканът на Хидротехническия факултет към УАСГ доц. Петър Филков пред Bulgaria ON AIR.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е издала предписания, че язовирът не може да бъде изцяло ползван за водната криза в Перник. Според жителите на Бели Искър в язовира има 8 млн. куб. метра вода, а не 4.

"Основните ми опасения са, понеже стената е за ремонт от доста години, язовирът не се държи пълен. За да захраним и Перник, той трябва да се напълни", обясни кметът Благовест Бичаков. 

Той посочи, че към този момент през язовир "Бели Искър" се осигурява около 20% от водата за София.  Според него ако се използват още 15% за захранване на Перник, стената няма да издържи.

Експерти заявиха, че за ремонт на "Бели Искър" са необходими 4 години. Според директора на "Софийска вода", ако язовирът подава вода за Перник, проблеми за столичани няма да има.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК