България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арх. Игнатов: Тръбата през София за Перник не решава генерално проблема

Той изрази съмнение, че 25 млн. ще стигнат за изграждането на проекта

21.01.2020 | 09:31 Редактор: Кристина Крумова

До 10 дни най-късно се очаква язовир "Студена" да достигне мъртвия си обем. Прогнозата е на кмета на Перник. Спешно трябва бъде завършена тръбата, която да отвежда вода през София за Перник. Предложението е за изграждане на още близо 14 километра ВиК мрежа за сумата от 25 млн. лева. 

"Това абсолютно не е генерално решение на проблема. Решението на правителството е спасение, така че режимът в Перник да продължи. Тръбата ще доведе вода само, за да не се ползва водата от язовира", заяви общинският съветник арх. Борислав Игнатов в студиото на "България сутрин".

"Тази питейна вода ще служи за напояване на Перник. Загубите на вода в града са над 75%", допълни той.

Според него срокът от 45 дни, който се предвижда за изграждане на тръбата, не е реалистичен.

"Такива тръби в Европа не съществуват в момента, търсят ги на склад. Срокът за произвеждане е 40 дни", каза арх. Игнатов пред Bulgaria ON AIR.

"Ние сме изцяло "за" да помогнем на Перник. Има такава техническа възможност през София, но данните, които вчера бяха казани, бяха само устно. Нямаме в момента никакви изчисления и проекти, които да изчислят дали това може да се случи без да застраши водоподаването в София", коментира общинският съветник.

Арх. Игнатов изрази съмнение, че 25 млн. ще стигнат за изграждане на проекта. Освен това работите, които ще са на място, щели да бъдат абсолютно безотчетни. 

"Това е много вредно за обществения интерес", допълни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК