Правителството категорично: Водата от "Белмекен" ще стигне за помощ за Перник

Ще се направи пречиствателна станция в района на Мало Бучино

19.01.2020 | 13:02 Редактор: Ивет Арабова

Столичани и жителите в района на яз. "Белмекен" са притеснени от решението на правителството да доставя вода на Перник от язовира през ВиК мрежата на София. 

В село Сестримо мненията на хората за идеята на управляващите са разнопосочни. Някои от тях са готови да помогнат на Перник, други обаче се притесняват, че обемите на водата и в техния язовир ще намалеят с оглед на меката зима.

Правителството е категорично, че водата в язовира е достатъчно, за да се помогне на перничани. Тези твърдения са подкрепени от НЕК. За последните 2 месеца вода от яз. "Белмекен" е пренасочвана към яз. "Бели Искър". Обемите са се увеличили с 4 милиона кубични метра, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Идеята е водата от "Белмекен" да стигне до "Бели Искър", след което с тръбите на "Софийска вода" и до чешмите на перничани. За да стане всичко това факт обаче има няколко пречки. За да може водата да стигне до Перник трябва да мине през ВиК инфраструктурата на Столична община, за което трябва да има разрешение от Столичния общински съвет. Очаква се утре на извънредно заседание да се обсъди това решение.

Друга пречка е, че няма специален тръбопровод от София до Перник, който да прекара водата от яз. "Белмекен". Затова правителството започва да изгражда специална пречиствателна станция в района на "Мало Бучино". 

Софийска община е категорична, че столичани няма да пострадат от това взето решение. 

"Ще подкрепим всяко разумно предложение. свързано с решаването на проблема на перничани", заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

"Резервоарите на София могат да осигурят вода за София дори и без капка дъж. Водата за Перник ще се вземе от дерибация над "Белмекен", ще се отклони малко и ще стигне до Перник", каза общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

Разчетите на ВиК-Перник показват, че при сега действащия режим вода в миньорския град ще има още два месеца. Амбицията на държавата е до 45 дни всичко да е готово, за да може при необходимост от чешмите в Перник да потече вода от "Белмекен". 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и оператора Нешо Миладинов!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК