Решение на кризата в Перник: Вода от "Белмекен" през софийската мрежа

Борисов предложи мобилен патрул да проследява новото трасе

18.01.2020 | 12:37 Редактор: Ивет Арабова

Решение на водната криза в Перник - вода от язовир "Белмекен" ще се доставя до миньорския град през водопреносната мрежа на София. Това стана ясно на извънредна среща по темата в Министерския съвет. 

Новият водопровод от Мало Бучино до Перник ще бъде дълъг почти 14 км. Преди това водата ще преминава през софийската ВиК инфраструктура. Това обаче няма да навреди нито на качеството, нито на налягането на водата в столицата, категорични са експертите, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

"Гледахме всякакви варианти - да се вади вода от пещерите, но не мога да поема риска да направим екокатастрофа там. Дългосрочно трябва да се мисли как вече този скъп за света продукт - водата - да бъде изразходван правилно", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Говорим за около 700 000 кубика вода месечно, надявам се, че до вторник ще започнем строително-монтажни дейности. Трасето е уточнено", добави министър Емил Караниколов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров бе категоричен, че това дава спокойствие.

"Водата на София ще бъде запазена, ще се ползва само софийската водна мрежа", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Отделно водоподаване извън яз. "Студена" се предвижда за промишлеността в Пернишко, а за по-строг контрол премиерът Борисов предложи новото трасе да бъде проследявано от мобилен патрул.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Снимка: Facebook/Boyko Borissov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК