Одобриха свързването на водопроводната система на Перник със софийската

Водата щяла да идва не от язовир "Белмекен", а от "Бели Искър"

21.01.2020 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Общинските съветници приеха единодушно свързването на водопроводната система на Перник с тази в София. Това ще стане с водопровод от Мало Бучино до Перник.

Оказва се всъщност, че водата ще идва не от язовир "Белмекен", а от язовир "Бели Искър". И по-конкретно чрез така наречените събирателни деривации "Грънчар" и "Манастирски" в Рила, от които се захранва язовирът. Язовир "Бели Искър" се захранва именно от тези две деривации.

"Има един деривационен канал "Грънчар" ,който обхваща всички води от Западна и Южната страна на Рила планина и закарва в яз. "Белмекен". Водата ще се отклонява от този деривационен канал преди яз. "Белмекен", следователно технически не може да се взима вода от "Белмекен", каза Димитър Куманов от сдружение "Балканка". 

Пътят на водата към Перник ще тръгне от язовир "Бели Искър", по Рилския водопровод към София, минавайки през два ВЕЦ-а - "Бели Искър" и "Мала Църква", за да достигне до Мало Бучино. За да продължи към Перник, обаче, е необходимо да се изгради нова ВиК мрежа. Правителството обеща 25 милиона лв., а изграждането - 45 дни.

Опасенията са обаче, че обемът на язовир "Бели Искър" не е достатъчен, за да захранва и Перник, и части от София в сухия сезон.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК