Човекът, строил яз.“Бели Искър”: Проблеми със стената има от 1945 г.

92-годишният Петър Ангелов е участвал в строежа на съоръжението

21.01.2020 | 18:45 Редактор: Юлия Христова

Човекът, строил язовир “Бели Искър”: Проблеми със стената има от 1945 г. В това е категоричен 92-годишният Петър Ангелов от село Бели Искър.

Всеки ден "Бели Искър" осигурява 20-25% от водата на столичани и тази на цял Самоков. Язовирът е и с най-голямата стена на Балканския полуостров. Строен е между 1939 и 1945 година, започват го сърби, но го продължават немци.

Всички обаче ползват български работници. Тогава Петър Ангелов е на 17. Бил назначен за бригадир. Той участвал в строежа на съоръжението.

Пред Bulgaria ON AIR Ангелов съобщи, че циментът, вложен в стената, се разлага от самата вода.

 "Това, което говореха техниците и работниците - стената е уязвима. Доказателството, когато тя беше почти построена, чашката на язовира се пълнеше, повече от половината на отделни места, стената пропускаше вода, беше мокра", сподели Петър Ангелов.

 Днес язовир “Бели Искър” работи в авариен режим. Причината - в края на миналия век "Софийска вода" взима решение за ремонт на язовирната стена, тъй като тогава той е собственост на дружеството. Ремонтът е започнат, но до втория етап така и не се стига. 

Дълги години институциите си прехвърляха отговорността за яз. "Бели Искър", държавата и Община спореха за това кой трябва да е собственик на язовира, което възпрепятстваше и неотложния ремонт. В момента "Бели Искър" е предаварийно състояние, а достъпът до него е абсолютно забранен.

Язовирът в момента е собственост на Областната управа на София. В понеделник стана ясно, че той за пореден път ще бъде прехвърлен - този път в ръцете на министерство на икономиката. Именно от икономическото министерство поеха ангажимент да направят така чакания ремонт на съоръжението. 

За ремонт от години настояват и в село Бели Искър.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков!

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК