Липсата на децентрализация затруднява усвояването на средства от общините

Няма политическа воля, смятат Атанас Кирчев и Преслав Райков

05.11.2023 | 12:39 Редактор: Вяра Димова

Планът за възстановяване и устойчивост, освен важен национален приоритет, е от голяма необходимост и за малките населени места. В парите, заложени от Европа, има отделени средства и за подобряване на градската среда.

"Единственото притеснително е, че Планът за възстановяване и устойчивост се забави много във времето. Беше планиран за едни неща, стана така, както всички се страхувахме - премести се напред в годините и започна да се преразпределя за други неща. Децентрализацията на общините е тема, която ефективно не се случва така, както трябва. Притеснително е, че с Плана можем да попаднем в този капан, в който все още нямаме пълна и ефективна децентрализация на местната власт", коментира икономистът Преслав Райков в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Според финансиста Атанас Кирчев, Планът не е единственият източник за финансиране на общините. 

"Още по-голяма порция от финансиране съдържат стандартните оперативни програми. Не очаквам мерките, които са частно адресирани до общините, да има проблем с тях. Един от основните проблеми за ефективното усвояване на средства е липсата на финансова децентрализация", съгласи се Кирчев със събеседника си.

Като друг проблем финансистът изтъкна кандидатстването във формата на т.нар. интегрирани териториални инвестиции. 

"Няколко общини трябва да подготвят обща концепция, което означава да съгласуват мерки например от здравеопазване", уточни Кирчев пред Bulgaria ON AIR.

Трябва да се създаде модел, по който различните общини да се състезават и да бъдат иновативни, на мнение е Райков.

"Те най-добре знаят проблемите и решенията на хората. Не е изключено, ако това нещо се наблюдава, след 10-15 години да има общини в страната, които ще са много по-предпочитано място пред големи градове, ако местното самоуправление адекватно използва тези инструменти. Липсва политическа воля за децентрализация", обясни икономистът.

Рискове може да има с големите инфраструктурни проекти в областта на транспорта, прогнозира Кирчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дедо
преди 5 месеца
Това е над 30годишен проблем. Нарочно не се прави за да може един човек да казва аз го направих това .Дадох им пари абе като цар.и да му се молят. Сигнализирай за неуместен коментар