Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Неслучилата се финансова децентрализация – голямата болка на кметовете

Това е основната причина за дупките и несвършеното в общините, убедена е Донка Михайлова от НСОРБ

01.11.2023 | 15:39 Редактор: Калина Донкова

Финансовата децентрализация на общините е най-важната непостигната цел за изминалия мандат на кметовете у нас. Това заяви в ефира на предаването "Директно" заместник-председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и избрана за четвърти мандат като кмет на Троян Донка Михайлова.

"Не успяхме да започнем желаната от всички български кметове децентрализация, която е причината и за дупките, и за състоянието на пътищата, и за много несвършени неща в българските общини. Болката е много стара и напредък по отношение на лечението ѝ, за съжаление няма", каза Михайлова

По нейни думи пред всеки кмет стоят неизпълнени задачи от предишния мандат и българските граждани ги дефинират много ясно.

"Това са общинските пътища, за които получаваме 7 пъти по-малко средства, недостигащите бюджети, които са причина за не толкова добри улици и много други предизвикателства", поясни гостът.

Въпреки това, според Михайлова, липсата на децентрализация не е единствената причина за несвършеното в общините, а трябва да се обърне внимание и към значението на държавната власт в управлението им.

"Разбира се, че зависи от конкретния човек. От амбицията, от почтеността, от умението и експертизата на кметовете зависи много, но ако личностните качества на всеки един от нас бъдат съчетани с една добре работеща система, стимулираща развитието на местното самоуправление, резултатите биха били много по-добри", разясни заместник-председателят на НСОРБ.

Тя посочи, че последните няколко години за общините са били изключително трудни заради политическата нестабилност и честата смяна на правителства.

"По-скоро трудно се работеше при тази непрекъсната смяна. Ние като управителен съвет на сдружението на общините водихме диалог със 7 правителства. Диалог по болните теми, в това число доплащането за ръста на цените в енергетиката, проблемът с ВиК дружествата, проблемът с бюджетите и това, че непрекъснато стигахме в преговорите донякъде и трябваше да ги започваме отново, в голяма степен затрудняваше работата и обричаше резултатите", изтъкна още Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.