Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бизнесът настоява за по-малко корупция в общините и намаляване на броя им

Редица общини нямат административен капацитет, убеден е изп. дир. на АИКБ Добрин Иванов

03.11.2023 | 13:50 Редактор: Калина Донкова

Броят на общините в България е твърде голям за размерите на държавата и има нужда да бъде направена нова регионализация. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По негови думи това административно деление е много отлагано през годините и трябва да бъде направено, тъй като голяма част от общините не отговарят на условията, за да бъдат общини и не успяват да извършват задълженията си.

„Част от общините не могат да извършват елементарни административни услуги за населението и бизнеса, защото нямат капацитет. Трябва да се направи едно ново административно деление и мащабна административна реформа, с която да бъдат окрупнени общините и да бъде намален броят им. По наши изчисления броят на общините трябва да бъде около 150-160“, отбеляза Иванов.

По-отговорни, по-компетентни и по-малко корумпирани кметове е надеждата на бизнеса.

„Надяваме се кандидатите за кметове, кандидатствайки за тези отговорни позиции, да са си дали сметка каква точно е работата на една община, какви са отговорностите и правомощията, и да започнат ударно да изпълняват обещанията, които са давали по време на изборната кампания“, каза Иванов.

По негови думи е важно да се осъществява добър диалог между местната власт и бизнеса и споделя, че по време на предишни мандати не е имало достатъчно пряко взаимодействие и пряка работа между Столична община и бизнес организациите.

Иванов смята, че столицата се нуждае от по-добра инфраструктура, по-добър обществен транспорт и по-качествени учебни и детски заведения.

„София е най-големият град, работят най-много хора, произвеждат най-много БВП в страната, така че е много важен град и бизнесът иска той да бъде управляван разумно и да се развива в правилната посока“, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото.