Акад. Денков: Умножаваме усилията срещу купения вот и продаването на гласове

Машините са гарант за честния вот. МУЕ работи денонощно, за да свърши работа в срок, подчерта премиерът

02.11.2023 | 19:37 Редактор: Елеонора Танева

На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Това подчерта в изявление премиерът акад. Николай Денков.

Той допълни, че тази задача е още по-важна заради тревожната статистика с нарушения на първия тур.

"Повече от половината от всички сигнали – 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече са разследват. Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя", добавя той.

Денков заяви, че е подсигурено засилено физическо присъствие на "Жандармерията" в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. Той заяви, че екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове.

Той определи като ключова стъпка за гарантиране на честния вот - удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. “Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок”, каза Денков.

Докладът с удостоверяването вече е изпратен в Централната избирателна комисия.

"Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур", каза премиерът, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място е решено от жителите му, а не от изборни манипулации. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)