Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бивш зам.-министър в МЕУ: Не машините са проблемът, а липсата на контрол

Хаосът в организацията е причина за многото невалидни гласове, смята Благовест Кирилов

02.11.2023 | 15:17 Редактор: Калина Донкова

Хаосът в организацията на изборния процес доведе до високия процент невалидни бюлетини. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ бившият заместник-министър на Министерството на електронното управление Благовест Кирилов.

Не машините са проблемът а човешкият фактор и липсата на контрол на процеса, смята Кирилов. Според него заснемането на изграждането на изходния код от лаптопа на ЦИК от страна на заместник-министъра на електронното управление е нарушение на собствени заповеди.

„Когато има защитена среда, по дефиниция означава, че всяко нещо, което се внася като външно устройство, което може да записва или заснема, трябва или да е забранено да се внася, или да се пише протокол. Какво е внесено, защо, кога ще се изнесе, какво ще има на него? Когато не си спазваме собствените заповеди, как може да имаме доверие в управлението на процеса“, каза Кирилов.

Въпреки това, Кирилов смята, че действията на заместник-министъра Стойнов е нямало как да се отразят пряко на изборния процес и да го манипулират, заради спецификата на машините. Това, което действията му са предизвикали е нарушение на доверието в машинния вот, на мнение е гостът.

Кирилов коментира и забавянето във удостоверяването на устройствата за машинно гласуване, като според него Централната избирателна комисия трябва да планира действията си по-добре. По негови думи в предишни избори, когато той е бил заместник-министър, ЦИК са предали машините по-късно, отколкото би трябвало според Избирателния кодекс.

„Машините ни бяха предадени 9 работни дни преди изборите, а срокът е 20 работни дни. Въпреки това се справихме. Това, което трябва да се случи е да има правилно планиране и да се знае, че не всичко може да се случи в този срок и трябва да бъдат предвидени извънредности“, категоричен е Кирилов.

Вижте целия разговор във видеото.