Непреодолими различия между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", за да управляват заедно?

Изминалите избори през очите на проф. Антоанета Христова и Добромир Живков

06.04.2023 | 09:06 Редактор: Искра Ангелова

От ГЕРБ заявиха, че ще поканят всички партии за разговори за съставяне на редовно правителство. Лидерът на партията - Бойко Борисов, подчерта, че за него няма разделителни линии и лично той ще води преговори за кабинет.

"Тази позиция на Борисов е изключително стратегическа, не само от гледна точка на ролята, която има първата политическа сила - винаги трябва да се спазват правилата. Първата се опитва да направи, обикновено втората, третата и четвъртата се опитват да помогнат на процеса, защото това е част от легитимното функционира на парламентарната демокрация. За мен най-важното нещо е да не прави безпринципни събирания. Първата и втората ценностно са изключително различни", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Според нея те нямат допирателни точки.

"Заради това събирането е много трудно. А втората политическа сила, особено онази част, която се казва "Продължаваме промяната", е произведена, за да не бъде в коалиция. Целта на тази политическа сила не е да управлява в коалиция, която да я контролира, а да бъде самостоятелна власт, да произведе революция и да преразпределя. Така че в момента не допускам тя да се съгласи на коалиция, независимо от външния натиск. Борисов взима лидиращата роля да мисли за държавата и това е в негов плюс", допълни проф. Христова.

По думите на социолога Добромир Живков лидерът на ГЕРБ доста често си сменя ролите, "в което той е много добър".

"Както в последните седмици беше изключително остър към "Продължаваме промяната", в по-малка степен, дори позитивен към "Демократична България". Но съм сигурен, че имат общи неща, споделят европейското бъдеще на страната, Шенген, Еврозоната, ПВУ. Въпросът е обаче, че няма как това да бъде прието от "Продължаваме промяната", защото колкото и да се опитва "Демократична България" да играе балансираща роля, антагонизмът е много сериозен", подчерта той в ефира на Bulgairia ON AIR.

Социологът е скептичен, че между първите две партии ще има вмешателство за управление.

"ПП-ДБ са изцяло проруски ориентирани и те го доказаха с гласуванията си в парламента. Но действията са по-важни от говоренето. Тези хора, които стоят зад тях, имат интерес от това проруско поведение. То е финансово обвързано, така че оттук нататък моята теза и тази на колегата ми са абсолютно различни. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се събраха изключително естествено. В момента ДБ е много по-лява формация като начин на мислене", подчерта проф. Антоанета Христова.

Тя е категорична, че в момента решението на Христо Иванов е много важно: "И оставането в "Продължаваме промяната", и излизането е избор. Затова за мен ключът е "Демократична България".

"Излязоха публикации, че Христо Иванов е казал, че основната цел е да се удържи коалицията. Нямам съмнения, че тук ще има някаква разнопосочност по отношение на решението дали да се преговаря и как да се преговаря. Вариантите пред ГЕРБ са по-скоро да се насочи към другите политически сили - Борисов за пореден път направи реверанс към "Възраждане", обяви за изменения профил на гласуване. Но тази партия представлява заплаха за българската политическа ориентация", подчерта Живков.

Социологът припомни, че действията на служебния кабинет и президента Радев не бяха критикувани от Бойко Борисов.

"Ние много добре виждаме накъде вървят те. По никакъв начин в момента ГЕРБ непроблематизира пътя, който поема служебният кабинет и президентът Радев, и в противоречие с нашата геополитическа ориентация", добави той.

Проф. Христова смята, че всички евроориентирани партии ще трябва да заемат позиция по отношение на конфликта в Украйна.

"Позиция, която тежко ще противоречи на общественото мнение в България. Това е страшно кризисна ситуация. Тук се крие големият риск, че "Възраждане" може толкова много да нарасне, че наистина да стигне до геополитическа преориентация, което би било най-голямата заплаха за България. Стабилността ни днес е изключително важна от гледна точка на това какво ще се случи утре и през зимата. И отговорността на тези, които ни докараха дотук - анализатори, политици, политически инженери, посолства - това ще го сърбаме от есента нататък", коментира тя.

Според нея няма да имаме правителство.

"Изглежда, че ПП-ДБ нямат особено много съюзници в този парламент. БСП беше, но там разривът по отношение на геополитическата тема е много сериозен. Още от миналата кампания ГЕРБ работят за нормализирането на "Възраждане". Превръщането на партията в съществен фактор. Това е една от линиите на стратегия", посочи още Жиков.

Гледайте целия разговор във видеото.