Чорлу се готви за утрешния вот, избирателите щели да гласуват за по-добър живот у нас

Над 28 000 души са подали заявление да гласуват в южната ни съседка

01.04.2023 | 14:25 Редактор: Петя Кръстева

Общо 738 секции в 62 държави ще бъдат разкрити за парламентарните избори в неделя зад граница. На 245 места в чужбина българските граждани ще имат възможност да гласуват и с машини. Най-много разкрити секции извън България ще има в Турция - общо 162, от които 97 са със смесено гласуване. Откритите секции ще бъдат с 4 по-малко спрямо октомври миналата година.

Над 28 000 души са подали заявление да гласуват в южната ни съседка. В Чорлу, където са специалните пратеници на Bulgaria ON AIR, има 9 избирателни секции. 

Пет секции са открити в училището в един от най-населените с български изселници квартал "Шейх Синан" в Чорлу. Според техните председатели хартиеният вот ще улесни избирателите. 

"Затруднява ги машината повечето хора, сега е по-добре с хартиени бюлетини", коментира Мирослав Ангелов.

Указанията за гласуването вече са разделени. Докато тече подготовката за петите избори в рамките на две години, в деня за размисъл животът в Чорлу тече както обикновено - хората пазаруват е магазините и казват, че животът им в Турция е по-лесен, но въпреки това ще отидат до урните утре, защото се надяват в България да има промяна към по-добро.

Семра живее от 20 години в Турция, иска по-добро здравеопазване за родителите си в Кърджали.

"35 години живея тук - ще гласувам, винаги гласувам. Искам по-хубав живот в България", твърди и Емине. Наш екип видя, че на електрически стълб до училището с най-много секции има плакат на една от партиите-участници във вота...

Вижте повече в репортажа на специалния ни пратеник Теодора Георгиева.