ЦИК: Няма как да бъде поставена бомба, машинната бюлетина винаги е действителна

Росица Матева обясни подробно как да гласуваме правилно на 2 април

31.03.2023 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Има правила в държавата как да се действа при бомбени заплахи и този протокол се изпълнява от органите на МВР, това е тяхно задължение, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева в студиото на "България сутрин".

"Този път имаме уверението на министър Демерджиев, че в широк периметър ще се охраняват самите сгради още преди предаването на изборните помещения, така че да се направи всичко необходимо да не се налага прекъсване на изборния ден и гласуването в определени секции", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Oбразувана е работна група, която да подготви допълнителни мерки, а днес от ЦИК ще ги научат и ще разберат дали има нови указания към районните и секционни избирателни комисии. Ще им бъдат предоставени и телефонни номера, на които могат да се обаждат при нужда, но преценката за реална заплаха остава на МВР.

Матева призова СИК-овете и избирателите да бъдат спокойни. Ще бъдат взети такива мерки, че да няма възможност в сградите да бъдат поставени такива устройства, подчерта тя.

В секции с над 300 избиратели ще се гласува или с хартиена бюлетина, или с машина. Членовете на СИК не бива да откъсват предварително бюлетините от кочана, това трябва да се случва пред избирателя. Трябва да поставят и двата печата върху бюлетината, уточни Матева и обясни подробно как трябва да гласуваме с хартиена бюлетина, за да бъде гласът ни действителен. 

При машинното гласуване не трябва да се дърпа бюлетината, докато тя се отпечатва и изрязва. Бюлетината се прегъва на две, слага се печат и се пуска в отделна кутия, която е само за бюлетини с машинно гласуване, стана ясно още от думите ѝ.

"Машинната бюлетина не може да бъде недействителна, винаги носят действителен глас", изтъкна Матева.

И обясни:

Броенето няма да се извършва онлайн, СИК трябва да преброят хартиените бюлетини и тези от машините. Устройството за видеозаснемане ще проследи процеса по преброяване на бюлетините и установяване на резултата. На екрана трябва да се вижда работната повърхност на СИК. Няма да се показва всяка бюлетина пред устройството.

Матева не очаква саботаж на процеса по видеонаблюдението. Не очаква и преброяването да забави процеса след края на изборния ден. На 2 април устройствата няма да бъдат заменяни в случай на технически проблем.

Гледайте целия разговор във видеото.