ЦИК: Подготовката за вота е по график, полицията ще охранява секциите и в двата дни

От Комисията все още чакат план за действие при евентуални сигнали за взривни устройства

30.03.2023 | 17:41 Редактор: Вяра Димова

ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Иван Демерджиев във връзка със зачестилите сигнали за поставени взривни устройства в училищата, стана ясно по време на последния брифинг на комисията.

"Когато се провеждат избори, има извършени гласувания - да го оставиш това нещо и да напуснеш не е точно действие. Самите помещения са били проверени, поставени са под охрана. Би трябвало да има някаква процедура, в която органите на МВР да направят обход, да спрат гласуването за минимално време и след което да си продължат нормално работата", коментира зам.-председателят на 24-и РИК Валери Цолов.

От Централната избирателна комисия заявиха, че план за действие при сигнали за взривни устройства ще има скоро, а полицията ще охранява секциите и в събота, и в неделя.  

"Утре министър Демерджиев ще бъде отново в ЦИК. Ще има допълнителна информация за решенията, които са взети. Ние ще изпратим телефони, на които да се обаждат в полицията, разбира се на 112 също могат да бъдат подавани сигнали", обясни говорителката на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Въпреки въпросителните около зачестилите фалшиви сигнали, подготовката за вота вървяла по график. 12 891 са всички секции, на които ще можем да упражним правото си на вот у нас и в чужбина. 302 са подвижните. С машини ще се гласува в 9366 секции в България и 245 извън страната. Кандидатите са новите 240 са по-малко от първоначално регистриралите се заради отказали се през последните дни и са общо 4566. 

В момента тече проверка на инсталираните машини, които на случаен принцип ЦИК е разпределила, 446 машини за 446 секции, които да бъдат проверени, след като бъдат инсталирани", уточни още Матева.

За изправност се проверяват и мобилните устройства за видеозаснемането. В събота ще бъдат направени пробите и при установени проблеми, телефоните ще бъдат заменяни. В изборния ден обаче, дори да има неизправност, няма да се предоставят нови устройства.

Относно замяната на тъмните стаички с паравани - от ЦИК съобщиха, че в някои общини ще използват старите кабини за вота, но ще се премахнат перденцата, така че те да служат само като параван.

Предизборната кампания приключва в петък, а в събота е ден за размисъл. Забранена е политическата агитация, както и публикуването на данни от социологически проучвания.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)