Членовете на СИК и РИК нямат идея какво да правят при бомбена заплаха в изборния ден

"Изборният ден ще продължи по-дълго", заяви Валери Цолов

30.03.2023 | 09:09 Редактор: Петя Кръстева

Членовете на СИК и РИК са притеснени - дни преди вота и в ситуация на неспираща вълна от бомбени заплахи нямат посочени ясно разписани правила за действие.

Нямаме абсолютно никаква информация от ЦИК какво да предприемем в случай на бомбена заплаха. В пълно неведение сме. Установихме проблема още на тазседмичното обучение. Казахме на членовете на комисии при подобна ситуация да се обръщат към органите на МВР, които отговарят за дадената СИК. Говорителят на ЦИК каза, че евентуално ще дадат телефони, на които да се обаждат. Когато се провеждат избори, не е точно да оставиш урната и да излезеш. Идеята е изборният ден изобщо да не се прекратява, независимо какво се случва. Това заяви зам.-председателят на 24-и РИК Валери Цолов в ефира на "България сутрин". 

По думите му членовете на СИК-овете не се чувстват притеснени след бомбените заплахи и няма такива, които да са се отказали от участие в изборния ден. Те обаче настояват да има ясен протокол, по който да действат при подобен сигнал. 

"Получихме устройствата за заснемането на изборния ден, ще ги раздадем в събота. Те вървят с два QR кода - един за изборния и един за предизборния ден. По преценка на СИК се избира кой да работи с устройството", поясни той пред Bulgaria ON AIR. 

Цолов отбеляза, че хартиените бюлетини и вотът от машините ще бъдат броени поотделно. 

"Изборният ден ще продължи по-дълго, за пример може да се вземе този от април 2022 г. Този път ще бъде още по-дълго, тъй като тогава машинният вот се взимаше наготово, нямаше и видео", прогнозира гостът.

Той отбеляза, че колкото и добра да е организацията на изборите, "ако СИК-овете са без протоколи, не си носят документите или няма вярна контрола, нещата добиват различно лице".

Зам.-председателят на РИК беше категоричен, че тези избори ще бъдат най-добре платените до момента.

Гледайте целия разговор във видеото.