Експерт: Превръщаме вота в бинго, видеонаблюдението ще стимулира хората да гласуват

Според доц. Златогор Минчев камерите ще дадат прозрачност на процесите на работа в СИК и РИК

08.03.2023 | 21:06 Редактор: Ирена Бакърджиева

Камери на вота, възможен ли е пробив в системата?

"Възможно е, но 12 хиляди камери ще бъдат предизвикателство. Технически никакъв проблем нямаме, имаме един клауд хостинг в чужбина, въпросът е дали такова решение ще вземем в България в момента. Това, което ще се случи, е частично реализиране в най-добрия вариант и реализиране на запис. Един голям въпрос остава – докато броят дали трябва тези резултати да се виждат в реално време и това няма ли да промени идеята на изборния кодекс", заяви експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че резолюцията не е проблем, а въпросът е трябва ли да се стриймва в реално време от гледна точка на това, че социологическите агенции правят прогнози през това време. За него идеята за видеонаблюдение по време на броенето има друг смисъл, а именно, ако има опити за манипулация на вота или съмнения за такива, това да бъде елиминирано.

"Това би бил най-положителният сценарий, поне частично да се реализира, защото другият сценарий е да кажем, че нямаме време и да не се реализира", посочи доц. Минчев пред Bulgaria ON AIR и добави, че по-вероятният сценарий е вторият.

Гостът обясни, че първо трябва да се инсталира системата, да се подложи на стрестестове, да се видят уязвимостите и се пошегува, че хакери от цял свят ще се упражняват, за да докажат, че такова нещо няма как да се реализира в пълния му обем.

Доц. Минчев предположи, че видеонаблюдението по време на броенето ще бъде по избор, както гласуването с машините, и обясни, че видеонаблюдението дава прозрачност на процесите на работа в СИК и РИК, където е главният въпрос как се отчитат гласовете от машинния и хартиения вот и правилно ли се вписват.

За електронното гласуване той коментира, че у нас организационно е по-трудно да се осъществи, тъй като обществото има друго разбиране за самия процес, след което сподели мнението си, че видеонаблюдението ще стимулира избирателите да гласуват.

"По-младите според мен ще гласуват на машина, защото става бързо, а традиционалистите от Х поколението ще гласуват на хартия, защото досега така са гласували. Според мен ще се вдигне избирателната активност на част от класическите партии. Но пък при новите партии избирателите ще се запазят при машините", изтъкна доц. Минчев.

"Другият проблем е с отчитането. Тези машини на практика са принтери. Добре би било тези гласове да се отчитат електронно и просто да се направи ръчна проверка, а не както в момента е прието всичко да се извършва ръчно, защото това губи смисъла на самата идея за компютъра", подчерта доц. Минчев.

По думите му превръщаме изборите в бинго. Той се надява, че технологичните решения ще стимулират избирателя да се получи кабинет.

Гледайте целия разговор във видеото.