Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Божанов, ДБ: Видеонаблюдението на изборите е превенция срещу манипулацията

"Нашата цел е да сме първа политическа сила", заяви бившият министър

23.02.2023 | 20:23 Редактор: Вяра Димова

След драмите в ЦИК - гарантирана ли е честността на вота? 

"Може и да не се стигне до съд, ако ЦИК реши друго. След като ГЕРБ осъзна, че това е лош ход, излязоха на пресконференция и обясниха, че не го подкрепят. Може и дори да не се стигне до решение на съда. Това е една от многото стъпки", заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Според него броенето на разписките поотделно ще усложни работата на СИК. "Нашата теза е, че такъв тип действия водят до много грешки. Зад тях могат да се крият и опити за манипулация. Най-лесно и чисто е да кажеш, че са технически грешки, когато се опитваш да манипулираш нещо. Допускаме опит за манипулация", каза гостът.

Видеонаблюдението ще служи като превенция на такъв тип манипулация, изтъкна Божанов пред Bulgaria ON AIR.

"Техническите грешки, които се натрупват, остават. Смятаме, че не трябва да се губят данни. В МС има решение, с което възлага задача за видеонаблюдението на Министерството на електронното управление. Технически има начини. Може да бъде проблем, ако не са направени достатъчно подготвителни стъпки", обясни той.

Най-големият проблем е доставката на устройствата, коментира Божанов.

"Предвид, че сме в хипотезата на ИК и Законът за обществените поръчки предвижда изключения, обществената поръчка може да бъде със съкратени срокове. Няма да е проблем. Може да се стигне и до пряко договаряне, за да се изпълни ИК", каза бившият министър на електронното управление и изрази надежда за честни и прозрачни избори.

Той отрече да има драма в реденето на листите. "Водещият принцип е максимизиране на резултата. Когато седнем на масата, преценяваме в каква подредба ще постигнем максимален резултат за коалицията. Всяка друго нещо е второстепенно. Пропорцията следва електоралната тежест на партиите, няма изненади. Г-н Дунчев е изключение, няма скандал между партиите", каза още гостът.

"Нашата цел е да сме първа политическа сила", подчерта Божанов и допълни, че коалициите са много трудни.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Азсъмвшок
преди 1 година
"Нашата цел е да сме първа политическа сила"????Изобщо чува ли се какви ги говори? Сигнализирай за неуместен коментар