ЦИК обяви условието да преразгледа решението си за вписването на бюлетините

Някой от членовете трябва да внесе различно предложение, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева

23.02.2023 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

При желание Централната избирателна комисия би могла да преразгледа решението си хартиените и машинните бюлетини да не се вписват поотделно в протокола, но засега такова предложение в комисията няма. Това заяви говорителят Росица Матева, след като решението на ЦИК предизвика недоволството на някои от партиите.

Жалби в съда срещу него има от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Левицата". Решението предизвика спорове в последните дни, а в знак на протест Цветозар Томов от "Демократична България" се отказа от позицията говорител на комисията.

"Административният съд в София разглежда тези жалби. Ако ЦИК вземе решение за преразглеждане, има възможност. Ако не, ще видим съдът какво ще реши", заяви Росица Матева.

На този фон подготовката за изборите на 2 април продължава. 

"Регистрирани за участие на тези избори остават 16 партии и 7 коалиции. До 28 февруари може да се подават молби за заличаване на регистрация", поясни още Матева.

На страницата на ЦИК всички имащи право на глас ще могат да проверят дали са включени в списък за подкрепа на партии или коалиции. Подаването на онлайн заявления за гласуване зад граница също вече е активно, а гражданите, които искат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес, може да направят това чрез сайта на ГРАО.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR