Нейкова, ЦИК: Готови сме за избори, за 26 март не може да се достави хартия за бюлетини

Проведени са срещи с представители на МС за видеонаблюдение и видеозаснемане

24.01.2023 | 12:35 Редактор: Вяра Димова
Нейкова, ЦИК: Готови сме за избори, за 26 март не може да се достави хартия за бюлетини

Народните представители изслушват в парламента председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинното гласуване.

Вносителят на предложението Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ-СДС, помоли Нейкова да даде информация дали ЦИК ще се справи с процесите около провеждането на избори, ако те бъдат на 2 април т.г.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че по-рано днес е имало насрочено заседание на ЦИК. "ЦИК от приемането на промените в Изборния кодекс е в процес на подготовка за провеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори", съобщи тя и допълни, че в тази връзка са проведени срещи с представители на МС за видеонаблюдение и видеозаснемане, пише БГНЕС.

ЦИК проведе среща с представители на печатницата на БНБ, на които бяха предоставени всички сертификати за хартията за гласуване, информира Нейкова и добави, че са предостави три варианта на защита за целите на експеримента, който е проведен във вчерашния ден. "Бих казала, че беше проведен успешно от членовете на ЦИК", уточни тя.

Председателят на ЦИК обясни, че трите варианта са били поставени на три машини за гласуване. "И трите работиха през целия ден, така че да бъдем почти в реална среда за гласуване. Нямаше никакви технологични проблеми. За целите на експеримента се разпечатваше документ, наречен разписка. В настоящите избори този документ трябва да бъде бюлетина за гласуване", отбеляза Нейкова, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че по информацията, която е предоставена в ЦИК, е посочено, че хартията вече е поръчана, като най-ранната доставка може да се определи за деветата календарна седмица.

На 26 март не би могло да се достави хартия, но за 2 април такава би следвало да бъде налична. "ЦИК има готовност, незабавно след указа на президента за насрочване на избори, и с определяне на мандатите по райони", подчерта Нейкова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)