Нинова върна мандата, Радев пожела успех на БСП на предсрочните избори

Президентът ще пита ЦИК кога има техническа възможност за провеждането на вота

24.01.2023 | 10:14 Редактор: Елеонора Танева

Нинова върна на Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

"Искам да Ви поздравя за усилията в трудната политическа ситуация, явно и този път нямаме решение и отиваме на поредни предсрочни парламентарни избори, успех на тях", каза президентът. 

В 14 часа той ще разговаря с ръководството на ЦИК за готовността за провеждане на избори, след което ще вземе решение за разпускане на 48-ото НС и дата за следващите парламентарни избори.

"Направихме всичко необходимо. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент - такива, каквито ги обсъдихме с Вас при връчването на мандата - приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 г. и съдебна реформа", заяви Нинова. 

След срещата при Радев тя подчерта, че БСП винаги е била за парламентарна република и няма да подкрепи референдум за президентска република.

"Очаквам трудна кампания. Виждаме от срещите ни в хората умора от избори, апатия към политическия живот. основната цел е да убедим хората, че е важно да гласуват. Трябва да решим политическата криза, за да стигнем и до другите - икономическа, социална", каза още Нинова. 

Подчерта също, че в този случай Конституцията не определя конкретен срок, в който президентът да разпусне Народното събрание, но според специалистите това трябва да стане възможно най-бързо.

Нинова е оптимист, че след изборите ни очаква различен парламент, както и че ще бъде съставено правителство.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.