България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шанс за кабинет след изборите: Добър вариант ли е коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП?

Избирателната активност ще зависи от електората и кампанията, смятат Нидал Алгафари и Цветанка Андреева

24.01.2023 | 09:12 Редактор: Вяра Димова

БСП връща третия мандат на президента неизпълнен. Предстои държавният глава да издаде указ за разпускане на 48-ото НС и да назначи дата за предсрочни парламентарни избори. 

"Няма да има голяма разлика. Възможно е да има обединение и два лагера. Добрият вариант за българската държава е да се обеднят трите партии на статуквото - ГЕРБ, ДПС и БСП, и да ни измъкнат от кълчищата, в които сме нагазили. Ще има пред кого да отговарят", каза пиар експертът и писател Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

Според него немалка част от хората в България искат да живеят по-сигурно, да имат стабилност. Който им я даде, ще го приемат.

"Електоратът на БСП, ГЕРБ и ДПС не се различава. Патят си от грешките на всички. Твърдите звена се водят от лидерите си. Ако лидерът каже, че е правилно, то ще се случи веднага. Борисов го каза след срещата на лидерите, че ще спусне през неговото бюро и през структурите дали вече може с БСП да се коалираме", коментира още Алгафари.

НДСВ могат да бъдат минимален фактор при следващите избори, трябва им време, за да се съберат, на мнение е Алгафари. 

"Много хора от НДСВ отидоха към "Продължаваме промяната", ГЕРБ. Тепърва да ги върнат - ще бъде трудно. Единственото нещо, което ще се опитат да направят, е да поискат от БСП и Нинова да им даде водачи на листи, да им даде втори и трети места, за да влязат в обществено-политическия живот. При самостоятелно участие трудно биха могли да прескочат четирите процента", прогнозира пиар експертът.

Ако Конституцията го позволява, е възможно отсрочка от разпускането на 48-ия парламент, посочи Алгафари "Трябват ни няколко закона, за да вземем още един транш и да направим друга стъпка към влизането ни в Шенгенското пространство. Възможен е толеранс от страна на президента", добави той.

Партията на Стефан Янев ще загуби най-много от следващите предстоящи избори, прогнозира Алгафари. "Те са на ръба", каза още пиар експертът и допълни, че казусът "Нексо" може да понижи резултатите на "Продължаваме промяната" и ДБ.

По отношение на БСП, той коментира, че ще ѝ бъде трудно да си подобри резултата, защото ако не се споразумее с останалите в лявото пространство, ще трябва да води няколко битки за избиратели.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева също подчерта, че една от основните коалиция е тази между ГЕРБ, ДПС и БСП, която се очертава като алтернатива за сформиране на кабинет.

"Другата е по-широката, която включваше цялата евроатлантическа общност. Остава и един трети вариант на по-широка коалиция, наречена експертна, която да доведе страната поне до местните избори. Те чертаят големите разделения", коментира Андреева.

Според нея там се оформя сблъсък между ГЕРБ, като вече установена дясна партия, и новият съюз, който сега се сформира между "Продължаваме промяната" и ДБ. "Не виждам как лидерите биха обяснили една коалиция в парламента помежду им на базата на евроатлантическо мнозинство", поясни политологът.

Според Алгафари избирателната активност ще бъде много ниска и ще излязат твърдите ядра. Според политолога активността зависи от кампанията.

"Ако политиците ни предложат от същото, няма да е мотивиращо за електората. Цялата политическа година ще мине под егидата на това какви са плановете на президента Радев след три-четири години, когато излезе от парламента. Започва да се говори и за референдум за президентска република. Институционално нещата са в неговите ръце", обобщи Андреева.

Според нея има сблъсък между парламентаризма и визията на Радев за България, а идеята за президентска република все повече се изчерпва и става нереализируема с падането на рейтинга на Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)