ЦИК: За 23 април ще организираме изборите без стрес, 26 март е проблемна дата

Дано не се върнем към лошите практики при отчитане на резултатите, каза Цветозар Томов

24.01.2023 | 08:56 Редактор: Тодор Петров
ЦИК: За 23 април ще организираме изборите без стрес, 26 март е проблемна дата

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Проблем би било, ако се избере датата 26 март", заяви заместник-председател на ЦИК Цветозар Томов.

Трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

"Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи", обясни Томов.

"В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро. Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки", посочи още той.

Според него може да има подводни камъни. Предстои да вземат решение относно многомандатните райони. Теоретично е възможно да се гласува само на хартия, призна заместник-председателят на ЦИК пред БНР.

"Този шанс е малък. ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант. Не мога да разбера защо е разпространена тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение. Това би дало по-голяма сигурност", отбеляза Томов.

Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят, обясни още Томов. 

Заместник-председател на ЦИК смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите.

"То отваря възможност за злоупотреби. Това, което би могло да създаде напрежение, е работата при отчитане на резултатите. Дано не се върнем към лошите практики. Тези избори ще бъдат тест кои промени са сполучливи", подчерта Томов. 

Тествахме различните видове защити, които ни предлага печатницата на БНБ и сме много доволни от резултатите, добави той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR