Нинова изостри тона: Случващото се е позор. Костадинов иска предсрочни избори

"Възраждане" оттегли кандидатурата на Петър Петров

20.10.2022 | 15:28 Редактор: Искра Ангелова

Патовата ситуация в парламента с избора на председател се връща в началната си точка, че дори още по-назад.

"Обсъждахме различни вариации на идеята функцията да се изпълнява на ротационен принцип, независимо дали от председатели или от зам.-председателите, които да получат повече отговорност, но не стигнахме до консенсус" , сподели Христо Иванов от "Демократична България.

От "Продължаваме промяната" поискаха председателят да е опитен и да се ползва с високо обществено доверие. От ГЕРБ/СДС пък отговориха, че според тях е нужно шефът на парламента да е най-възрастният народен представител, а именно Вежди Рашидов.

От "Възраждане" поискаха следващият представител да е политически неопетнен. Те оттеглиха кандидатурата си за Петър Петров.

"Предложихме критерий, който да изкарва кандидати за председатели лица, които нямат политически опит. Да нямат биография, която да ги е сблъсквала с политически противници. Но тук няма независими депутати", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Предлагаме отново да се излъчат кандидати, които няма да предизвикват реакция "този не", а първата реакция да бъде "този кой е", допълни той.

Костадинов предложи: "Ако ще има такава агония, по-добре да се отива на нови предсрочни избори."

Лидерът на БСП - Корнелия Нинова, пък изостри тона, като по нейни думи случващото се е позор. Тя заяви, че на председателски съвет първоначално са се обединили около идеята Вежди Рашидов да остане председател на НС, а всички други парламентарни групи да имат зам.-председатели, които да са еднакви по тежест. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК