Битката за председателския стол в НС: Безкомпромисни позиции и екзотични варианти

Никой не откликна на поканата на "Продължаваме промяната" за публична дискусия

20.10.2022 | 13:59 Редактор: Петя Кръстева

Сагата с избора на председател на Народното събрание продължава и извън пленарната зала. В почивката си депутатите се събраха на председателски съвет, на който трябваше да решат какъв ще бъде механизмът, по който да бъде избран следващият "пръв сред равни".  

Дискутирани са различни опции, тъй като кандидатите в момента не могат да съберат мнозинство. 

Опциите са шеф на Народното събрание да стане или най-младият, или най-възрастният депутат, или всяка парламентарна група да представи един и или двама кандидати от друга политическа сила. 

От "Продължаваме промяната" поканиха лидерите на всички парламентарни групи на открита публична среща, но никой не се отзова. ГЕРБ отправиха сериозни критики към тях. 

"Ако ще е лидерски дебат, той трябва да е в присъствието на всички", коментира пред медиите Даниел Митов от ГЕРБ.

В отговор бившият финансов министър Асен Василев подчерта, че "когато си говорим пред очите на целия български народ, можем да започнем с това какъв председател на Народното събрание искаме. Например, някой с високо обществено доверие, за да не бъде атакуван от различните партии". 

В момента се провежда трети председателски съвет, чийто резултат се очаква да стане ясен скоро. Междувременно от БСП бяха категорични, че няма да оттеглят кандидатурата на Кристиан Вигенин и съобщиха, че на на председателските съвети са се обсъждали доста екзотични варианти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК