Ясните приоритети определят дали БСП ще управлява или ще бъде в опозиция

Христо Проданов: Правителство на малцинството ще е нетрайно и вредно

21.07.2021 | 21:49 Редактор: Тодор Петров

Депутатът от БСП Христо Проданов допусна, че може да има правителство без гласовете на социалистите. Той даде пример с днешния избор на председател на парламента. Припомняме, че народните представители гласуваха доверие на Ива Митева от "Има такъв народ" вместо на Кристиан Вигенин от БСП.

"С гласовете на трите така наречени нови партии, с добре познатото и старо ДПС, беше избран председател на НС. Въпросът е какви са целите на това правителство - дали искаме да направим промяна или подмяна. Правителства с плаващи мнозинства са най-добрата хранителна среда за корупция и лобистки закони. В правителство с неясна подкрепа стават най-големите пазарлъци", заяви Проданов в предаването "Денят ON AIR".

Има индикации, че БСП ще получи покана за официална среща, на която да бъдат обсъдени приоритетите пред евентуално бъдещо правителство, станa ясно от думите му.

"БСП настоява да има правителство с ясна подкрепа и с ясни приоритети. Трябва да има отстъпки от всяка една от страните. Червените линии, които не бива да се пресичат, вероятно ще бъдат определени в неделя на заседание на Националния съвет на БСП", посочи Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Той определи като бич за българското общество ниските доходи на хората. Това ще бъде и една от червените линии.

"БСП ще определи дали ще бъде в управление или в опозиция, когато имаме ясно разписани приоритети и част от тях са приоритетите на БСП. Ако не може да променим това, което се случваше в България, нямаме място в правителството. Ако се прави правителство на малцинството с неясна подкрепа - то ще е нетрайно и вредно за България. Искаме коренна промяна - тя става с ясни приоритети и ясна подкрепа", настоя депутатът от левицата.

Проданов коментира възможността БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство:

Даваме си сметка, че сме малка парламентарна група. Ако се стигне до такава ситуация, ще отправим покана за сериозен политически разговор във връзка с приоритетите. Имаме нужда от сериозни реформи в здравеопазване, образование и много други сфери. Досега се пълнеха шкафчетата на управляващите. Искаме да пренасочим тези пари.

"Политиката не е шоу, тя е сериозно занимание. От това как ние се представяме зависи животът на българските граждани. Правителството на ГЕРБ и Борисов не входира Плана за възстановяване в Европейския съвет, служебното правителство го е представило за обществено обсъждане. Забавихме се и виновно за това забавяне е политическото безвремие", изтъкна още Проданов.

Депутатът от БСП подчерта, че трети парламентарни избори до края на годината ще ни се отразят пагубно. Хората били изморени и отчаяни, а освен това имало и доста важни въпроси, които трябва да се решават.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК