Избраха Ива Митева от "Има такъв народ" за председател и на 46-ия парламент

Кадиев призова ИТН към диалог, за да не се върне ГЕРБ на власт

21.07.2021 | 10:46 Редактор: Тодор Петров
Избраха Ива Митева от

Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана за председател и на 46-ото Народно събрание.

Със 137 гласа "за", само един "против" и 99 въздържали се тя пребори конкуренцията на Кристиан Вигенин от БСП. "За" социалиста гласуваха 35-ма депутати, а 137 се въздържаха. Против кандидатурата му се обявиха 60 народни представители.

Срещу кандидатурата на Митева гласува единствено Георги Кадиев от коалицията "БСП за България". Той обясни, че е гласувал срещу кандидатурата ѝ заради липсата на разговори между политическите партии.

"Има такъв народ" трябва да поемат инициативата. Тази липса ще доведе до провал и на този парламент. ИТН са победители, трябва да поемат инициативата. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ отново на власт. Трябва да започнем официални и завършващи със споразумение преговори. Да няма импровизации и изненади", заяви Кадиев.

"Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Силен парламент означава прямо отношение към народа и постоянно търсене на отговорност от членовете на Министерския съвет. Ние, народните представители, трябва да помним за какво сме избрани и да следваме волята на народа. Да мислим и да говорим като народни представители. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", бяха първите думи на Митева.

"Трябва да изпълним поетите ангажименти чрез приемането на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, по-добро здравеопазване, по-добро образование и реална съдебна реформа", подчерта новият председател на НС.

Митева вярва, че парламентът ще приеме закони, по които всички български граждани ще живеят по-достойно.

Депутатите избраха и шестима заместник-председатели на 46-ото Народно събрание.

Това са Виктория Василева от "Има такъв народ", Росица Кирова - от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин - от "БСП за България", Атанас Атанасов - от "Демократична България", Мукаддес Налбант - от ДПС, и Татяна Дончева от "Изправи се БГ, Ние идваме".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е пак ли, кое тогава е различното? А успяха да се договорят ... Сигнализирай за неуместен коментар