Избрахме тези хора - какви послания отправиха депутатите в първия си работен ден

Започнаха работа със сериозни заявки за бъдещото управление

21.07.2021 | 13:42 Редактор: Юлия Христова

Депутатите от 46-ия парламент се заклеха и започнаха работа. Ива Митева от "Има такъв народ" беше избрана за председател на Народното събрание. От най-голямата парламентарна група заявиха, че до две седмици ще е ясно дали ще има нов редовен кабинет.  

Тържественото първо заседание с полагането на клетва от народните представители продължи два часа. Още от Търновската Конституция то се открива от най-възрастния народен представител. 

А след полагането на клетва, ред дойда и на излагането на приоритети на отделните парламентарни групи. Сред основните бяха съставяне на кабинет, призиви за търсене на диалог и подкрепа и развитие в социалната сфера и съдебна реформа. 

По правилник на първото заседание се избира и председателят на парламента. Със 137 гласа "за", 1 "против" и 99 "въздържали се" избрана беше Ива Митева от ИТН. Тя сяда на председателското място във втори пореден парламент. 

За втори път в рамките на три месеца първа на председателското място седна и Мика Зайкова, а в първото си слово призова за работа и разум:

"Да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ. Моля ви да не забравяте какво ни е поръчал суверенът, да се стегнем и да започнем да работим, да структурираме Народното събрание, да си изберем правителство. Пожелавам успех в новата работа".

Кратка суматоха имаше веднага след клетвата. След това обаче депутатите започнаха работа със сериозните заявки за бъдещото управление. От ИТН препотвърдиха готовността си за нов кабинет с търсене на диалог с другите партии. 

"Не мисля, че имаме сериозни различия с повечето формации – нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи. Ако са верни предварителните декларации за промяна в държавата, а не за заемане на постове, в следващите 10-15 дни би трябвало да има правителство. И то да продължи работата, която започна служебният кабинет", посочи председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Вторите в парламента заявиха, че ще са в опозиция. 

"Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител. Въпреки това – честито на първите! България е имала подобни кабинети – на Беров и на Орешарски. Знаем, че такива правителства завършват с крах, а сметката винаги бива плащана от българските граждани. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги, когато сме участвали в управлението, сме държали да носим отговорност за решенията, които взимаме”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

За разрушаване на стария модел на управление и засилване на социалната политика призоваха от БСП. И дадоха заявка. 

"Препотвърждавам - искаме третия мандат", подчерта лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Съдебна реформа и ликвидиране на корупцията. За това ще работи в новия парламент групата на "Демократична България".

"Г-н Гешев за поредно откриване на парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

Диалог за бъдещето на България искат и от ДПС, но не бяха категорични дали ще подкрепят кабинет на "Има такъв народ". 

"Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие: отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог", обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

А от "Изправи се.бг! Ние идваме" са готови с пакет от законопроекти, но и за протести.
 
"Ако някой се обърка, че телевизията прави силата, ние ще излезем на площада на протести", каза Мая Манолова.

До Ива Митева на трибуната като заместници ще седнат Виктория Василева от "Има такъв народ", Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме”. За разлика от 45-ия парламент новите депутати си направиха обща снимка, но не всички участваха.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК