46-ият парламент е решаващ за ИТН, партиите на протеста не могат без ГЕРБ, БСП и ДПС

Коментар на PR експерта Нидал Алгафари и медийния експерт Георги Лозанов

21.07.2021 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

Удари първият звънец, който даде старт на живота на 46-ия парламент. От "Има такъв народ" решиха да променят тактиката си за съставяне на проектокабинет – първо ще провеждат консултации с партиите, от които очакват подкрепа, а след това ще представят нов състав на кабинет.

"Голяма част от новите депутати са наивни по детски - като малки са казвали "трети път майка и баща". Не смятам, че са готови да преговарят с трите системни партии, а триете системни партии пък не са готови да се обединят, за да направят правителство. Може би ще отложат с малко изборите, но най-вероятно ще отидат натам", заяви писателят и PR експерт Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

Той не смята, че при трети парламентарни избори държавата ще колабира. По думите му въпросът е дали назначените министри ще свършат полезна работа или "ще продължат да правят сцени, каквито направи служебният кабинет".

"Трите партии, които смятат, че са партии на промяната, не могат да съберат 121 гласа. Трябват им 10-15 гласа. Ако им ги дадат от БСП, хората ще кажат, че това е бабуване на Радев. Ако ги дадат от ДПС, всички ще кажат, че това е бабуването на Доган. ГЕРБ ако ги дадат - това е бабуването на Бойко Борисов. Хората на Слави искат всички да са премахнати и да са само те. Христо Иванов и неговите хора искат да правят нов вид политик. Мая Манолова влезе по случайност в новото НС", каза още Алгафари. 

Журналистът и медиен експерт Георги Лозанов посочи, че се очаква от втория опит да излезе нещо. Очаква се от третия опит всички да загубят, отбеляза той. 

"Положението на "Има такъв народ" отличава втория от първия опит. Сега има един грешен ход. Ако има и втори грешен ход, нищо чудно при третия опит ИТН да не е водещата сила. Голямото изпитание на този парламент е за ИТН - дали ще остане водеща политическа сила", коментира Лозанов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че работата на парламента е да излъчи правителство - това значи един парламент да се състои. Лозанов е на мнение, че предишният парламент е бил медийна трибуна. 

"Излъчването на правителство става на базата на диалог през прага на различията. От новия век имаме само екзотични политически фигури и процеси - Царя, Бойко, сега Слави. Те са извън историческото трасе, то е между БСП и СДС. Слави е най-слаб в началото. Царя и Бойко в началото  имаха повече енергия извън трасето", изтъкна Лозанов. 

Нидал Алгафари посочи още, че всичко опира до геополитиката и според него новата администрация на САЩ все още не си е казала думата за българския народ.

Георги Лозанов не се съгласи с това мнение. Той не смята, че има такава голяма задкулисна фигура.

"За ИТН този парламент се явява решаващ. Решаващ е и за БСП - дали ще тръгне още надолу и ще се срине или ще бъда разпозната като част от партиите на промяната. Важно е дали правителството ще се случи, за да оцелее ИТН. Второ - важно е дали ще се случи с подкрепата на БСП, за да може БСП въобще да оцелее. БСП вече малко трудно управлява собствената си съдба", заяви той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК