България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писател: Не изчегъртване - направо събаряне на стени и да се зидат наново

"На преден план се блъскат само аматьори - любители", смята Кирил Кадийски

16.07.2021 | 09:40 Редактор: Десислава Атанасова

Български поет, преводач и писател - това е Кирил Кадийски, който не просто борави майсторски с думите, а омагьосва и малки, и големи с новата си книга за деца "Сме ли смели?".

Има детски писатели, които пишат само за деца, но има и писатели, които пишат на детски теми, пишат проблематика за деца. Уж са детски, а са и за възрастни тези неща. Защото там има неща, които те връщат в детството и възрастните преосмислят някои неща. Това каза в студиото на "България сутрин" Кирил Кадийски. 

Писателят сподели повече подробности в ефира на Bulgaria ON AIR за илюстрациите в книгата. 

"Една находка на "Kолибри"., Една млада художничка, която така се е вживяла в стиховете, цялата книга е илюстрирана, за да покаже, че неразривно са свързани илюстрациите и текстът", посочи Кадийски. 

Авторът коментира и политическата обстановка в страната. 

"Всеки утвърден автор трябва да покаже на преден план нови хора. Те не са само за политиката. Писателят не може да съществува, ако е изолиран от живота около себе си. Ние трябва да се интересуваме от това какво става около нас. Възрастните трябва да дадем път на младите. Не изчегъртване, а събаряне на стени, и да се зидат наново. Защо да не яхнат протестите, то има амазонки със стрии, но има и млади. Дъртата кранта няма да вършее, но по-младата ще вършее, трябва да се вършее на политическия харман на България и житото ще излезе", смята Кадийски. 

И подчерта генетичната обвързаност на българина с миналото и историята.

"Ние сме генетично травмирани. Кубрат ги събира, дава им снопчетата и след него какво става - разселват се, защо, защо е това. Това, което е останало в генома като направление, което може да ни изведе към един колективен живот, трябва да се насърчава. Трябва да се скъса с тази индиферентност, ще се бориш до последно. На преден план се блъскат само аматьори - любители", каза още писателят. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Трън бодлив
преди 2 години
Този мн. прилича на психо болен - има претенции, а още не е разбрал че е важно какво имаш в главата, а не н а колко години си. Никой не трябва да дава път (на "младите") или да изхвърля "старите". Трябва сам да си проправиш път. Другото е клишета и малоумие. Сигнализирай за неуместен коментар