Съдбата на България решена на салфетка от Чърчил и Сталин

Съветската армия-освободителка или окупаторка

06.05.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Съдбата на България решена на   салфетка от Чърчил и Сталин

"Съдбата на България след Втората световна война е решена буквално на една салфетка от Чърчил и Сталин. Факсимиле от салфетката е публикувано в прочутите мемоари на Чърлил“-каза в предаването "Операция :История" по Bulgaria ON AIR водещият Росен Петров. Коментирайки 9 май и Денят на победата, историкът Юлиан Недев каза че „най-голям принос за победата над хитлеристка Германия имат безспорно народите на бившия Съветски съюз, жертвали в тази война 27 милиона човешки живота. Въпреки това, за България Съветската армия е по-скоро окупаторка ,а не освободителка, тъй като тя не ни е освободила от нищо. По време на цялата война България и СССР поддържат официални дипломатически отношения. СССР обявява война на Царство България, а не обратното, и то когато на власт   вече е било правителство с антигерманска насоченост - обобщи историкът  

В емоционално интервю Красимир Узунов разказа за героизма на българските воини в битките за Каймакчалан и Червената стена на Южния фронт по време на Първата световна война.  

"1916 година може да се нарече българската Голгота, само за 100 дни ние губим 40 000 войника от които над 900 са офицери. Само при атаката на Кубадин в Добруджа за един ден даваме жертви три хиляди човека“ - посочи Узунов. Той напомни, че това е повече отколкото САЩ губят при Пърл Харбър през 1941 и то при условия че България е била едва пет милиона население. За Харбър американците са направил много филми, но къде е българския филм за Кубадин? - риторично попита Красимир Узунов. 

В рубриката "Тяхната история“ писателят Маноил Манев разказа за Ордена на Тамплиерите и неговия път през българските земи по време на кръстоносните походи.Според някой от легендите именно на българска земя възниква задругата на първите девет рицари тамплиери.  

Втора част гледайте тук >>