Радев заръча на новите министри: Ревизия на предходните

Служебното правителство е наясно с приоритетите си, уверен е президентът

27.01.2017 | 10:49 Редактор: Анисия Иванова
Радев заръча на новите министри: Ревизия на предходните

Служебните министри ще направят ревизия на ресорните им ведомства, стана ясно при представянето на кабинета, назначен от президента Румен Радев.

"Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно от министерствата и на държавата. Ще настоявам при установяване на порочни случаи, довели до ощетяване на държавата, да бъдат осветени и прекратени, ще следя отблизо за нулева толерантност на служебните министри към корупцията", зарече се президентът, пише Dnes.bg.

След като ги похвали за безспорния им професионализъм, държавният глава пожела успех, кураж и мъдрост на министрите в управлението на държавата, защото задачата им не е лесна.

"От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, което ще работи в сложна вътрешнополитическа и в международна обстановка. В предизборен период между партиите дебатът се изостря, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема, в тази сложна ситуация на страната е нужна сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото и държавата", отсече Радев при представянето на назначения от него кабинет.

Според него служебното правителство е наясно с приоритетите си - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на България на ЕС.

Радев посочи, че е от изключителна важност гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността, което пък означава спокойна и ефективно работеща държавна администрация.

"Освен гарантирането на честни избори, служебният кабинет трябва да се справи и с тежката отговорност да подготви председателството на ЕС", допълни президентът.

Според Радев това е предизвикателство и огромен шанс на страната ни, не само да демонстрира лицемерство, но и да отстоява нашите приоритети, а това пък било нужно, за да се подобри координацията между институциите на всички нива.

Той призова служебните министри да останат надпартийни при "развихрилата се вече предизборната борба".

Радев обясни, че изборът му за служебен премиер се е спрял на Огнян Герджиков, който е юрист с безспорен авторитет, бивш депутат и председател на парламента, политик който бе изпратен с аплодисменти от поста си, нещо което рядко се случвало.

"Той е човек на диалога и вярвам, че чувството му за хумор понякога ще е нужната противоотрова във време на тежка и остра предизборна кампания", каза държавният глава.

Румен Радев представи и част от служебните министри с похвали.

Здравният министър Илко Семерджиев бил човек с активна гражданска позиция и реформаторски дух, военният Стефан Янев – достоен офицер и дипломат, заемал отговорни длъжности в Министерството на отбраната, министърката, отговорна за еврофондовете, Марина Крумова – човек с доказан опит, вицето за подготовката на председателството на ЕС Деница Златева – доказан експерт.