България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Служебният кабинет - балансиран и независим?

Достатъчно е това правителство да ни подготви за следващия сблъсък, коментираха Петър Волгин и д-р Петър Стоянович пред Bulgaria ON AIR

27.01.2017 | 10:05 Редактор: Луиза Божинова
Служебният кабинет - балансиран и независим?

Днес се предава властта на служебния кабинет. Журналистът и писател Петър Волгин и бившият министър на културата д-р Петър Стоянович коментираха в предаването "България сутрин" състава на правителството, избрано от президента Румен Радев.

Според Волгин, с този кабинет президентът Радев парира всякакви критики, които биха могли да се отправят към него - че е прекалено в ляво или прекалено в дясно.

"Направен е опит за един много добър баланс.  Дали той ще се получи зависи от работата на конкретните министри", посочи журналистът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Д-р Петър Стоянович пък заяви, че този опит за баланс между различните лагери и интереси e доказателство за изразената позиция от лидерa на БСП Корнелия Нинова, че няма да имат намеса в правителството.

Волгин твърди, че настоящите министри и техните колеги могат да извадят голяма част от далаверите, от нередностите и съмненията, които се трупаха в обществото. Според д-р Петър Стоянович това звучи "много хубаво да си го пожелае човек", но няма да има време.

"Не знам и дали самата политическа класа някога е имала силата да ревизира каквото и да е зад себе си. До днес реално осъден и лежал министър в България няма", коментира бившият министър на културата пред Bulgaria ON AIR.

Според Волгин политическа криза в страната няма, а по-скоро има желание за генерална промяна и стремеж към тотално преоформяне на политическата класа. По думите на журналиста не е страшно дали ще има избори, по-страшното е това, че няма политически сили, които да олицетворяват модерното мислене и в същото време националния интерес.

"Достатъчно е този кабинет да успокои нещата и да ни подготви за следващия сблъсък. Мисля, че напролет ни очаква съставянето на един много сложен кабинет", заключи д-р Петър Стоянович.

Целия разговор вижте във видеото: