България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивайло Трифонов: Първите действия на президента Радев оправдават доверието към него

Посещението му в Брюксел е доказателство за задълбочаване на евроатлантическите ценности на България, коментира още Трифонов

27.01.2017 | 10:21 Редактор: Мария Аладжова
Ивайло Трифонов: Първите действия на президента Радев оправдават доверието към него

"Приятно съм изненадан от състава на този служебен кабинет", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Ивайло Трифонов, началник на канцеларията на президента Желю Желев и служебен вицепремиер в правителството на Ренета Инджова.

"Първите действия на президента Радев действително оправдават това доверие към него. Първото му посещение в Брюксел също е доказателство, че основната линия на нашата политика към нашите евроатлантически партньори ще остане без промяна и напротив ще се задълбочава", коментира Трифонов. 

По думите му в служебния кабинет са избрани достойни хора, които ще изпълнят функцията на служебното правителство, а именно - да предпазят държавата от трусове и да организират едни честни избори.

Но като цяло политическата картина у нас не отговаря на целите и визията, които са имали държавниците след 89-та година, продължи Трифонов.

"Недостигат авторитетни личности като лидери на водещите политически формации. Няма го този всепризнат лидер като д-р Желю Желев, който в началото на демократичните промени имаше голямата отговорност да тласка към Европейския съюз, да тласка към демократична Европа развитието на политическия процес в България", припомни той.

В анализ за свършеното през годините, Трифонов посочи, че от 89-та година досега беше извършен успешен политически преход от една тоталитарна система към демократично устроена с няколко политически сили, но в областта на икономиката преходът не е завършен.

"Именно заради това изостанахме от Вишеградската четворка", посочи гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.