Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Служебното правителство: Баланс или инструментариум на президента Радев?

Коментар на Първан Симеонов и Стойчо Стойчев

26.01.2017 | 19:45 Редактор: Мария Аладжова
Служебното правителство: Баланс или инструментариум на президента Радев?

Състава на новото служебно правителство е балансиран, а назначаването на Огнян Герджиков за служебен премиер е перфектен ход, смята политологът Първан Симеонов.

Той направи прогноза за политическата обстановка в следващите два месеца заедно със Стойчо Стойчев в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"Огнян Герджиков е човек, за който в момента никой не може да каже нищо лошо. Той е ярък политик, което означава, че ако има негативи, ще се пишат на него, а не на Радев", коментира Симеонов. Позицията на БСП, която остана встрани от реденето на служебния кабинет, също е добре обмислена и в полза на Столетницата, предвид наближаващите парламентарни избори, отбеляза още Симеонов.

А според Стойчо Стойчев прехвалването на новия кабинет и Герджиков като служебен премиер е съмнително. Нещо повече:

"Новият кабинет показва една инструменталност - както всички са много компромисни и експертни фигури, те никога през своята професионална политическа биография не са заемали някакви радикални позиции. Този кабиент ще изпълнява пряко разпорежданията на президента и неговата президентска администрация", прогнозира Стойчев.

Политолозите коментираха и последната оценка на Европейската комисия за напредъка на България, която получи различни прочити.

Според Първан Симеонов обществото като че ли е свикнало с негативните оценки, но последният доклад реално носи лоша новина, а именно, че няма напредък по отношение на реформата в съдебната система. Всичко това оставя хората с впечатлението, че в съседна Румъния се развива добър сюжет и отново румънците са ни надминали.

Стойчо Стойчев представи различен поглед: "Докладът е проблем и на Европейската комисия, защото, ако 10 години прилагаш един инструмент с някаква цел и виждаш, че не получаваш никакъв резулатат, или виждаш, че резулатът е много малък, очевидно инстументът не върши никаква работа".

По думите му, ако механизмът за влияние върху държавите-членки бъде сменен, например чрез обвързаност на оценките с европейските субсидии - тогава резултатът би бил по-различен.