Пристигнаха първите фургони в Хитрино

Опасността обаче все още не е отминала

14.12.2016 | 13:49
Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Пристигнаха първите подвижни къщи в Хитрино, в които ще бъдат настанявани хората, когато връщането в селото стане възможно. Общо 23 фургона ще бъдат разположени в цялото село.

23 семейства ще бъдат настанени във фургоните. Подвижните къщи представляват  две малки стаи, а по средата се намира кухнята и малка баня.

На място вече са пристигнали 15 фургона, като до края на деня се очаква да пристигнат и останалите. Бройката на подвижните къщи идва от изчисления на общината, като според кмета на Хитрино това е броят на напълно унищожените къщи.

Тези къщи, които не са унищожени изцяло ще бъдат възстановени с парите, които отпуснаха, както от ЕК, така и от държавата. 

Припомняме, че ЕК одобри над 20 млн. лв, а държавата отдели 10 млн. лва, като сумата ще отиде изцяло за възстановяване на Хитрино.

Идеята е тези фургони да бъдат разположени в самото село, като жителите ще преценят кой от двата възможни варианта да изберат. Вариант едно е да се направи голям паркинг в Хитрино, в които да бъдат разположени всички фургони. Това обаче предвид зимната обстановка в селото не е най-добрият вариант. Кметът увери, че ще направи всичко възможно фургоните да бъдат разположени в имотите на хората, за да може те да зимуват в тях и в същото време да наглеждат къщите си, и да се грижат за възстановяването на своите домове.

По-рано днес стана ясно, че цистерните са изпразнени до необходимото възможно ниво, което позволява те да бъдат преместени,но все още изтича газ от една от тях.

Очаква се до края на деня течът да бъде овладян и да започне преместването. Те ще отидат на специално изградена площадка, където ще продължи и разследването, и обезопасяването на цистерните. Чак тогава ще бъде вдигната и евакуацията в Хитрино. Властите обаче не се ангажираха с конкретен срок.

На много места в селото има количество газ, което е останало, заради изпускането на пропан-бутан. Властите призоваха многократно хората, които отиват да хранят животните си  да внимават за изтичане на газ и ако усетят неприятна миризма във въздуха, веднага да сигнализират на пожарната.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк

снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR