Румяна Бъчварова: В една от цистерните все още има газ

Предстои тампонирането й, за да може да бъде преместена, поясни пред Bulgaria ON AIR министърът на вътрешните работи в оставка

14.12.2016 | 08:33
Румяна Бъчварова: В една от цистерните все още има газ

Източени са всички цистерни до технологичното ниво, което е възможно. Това каза пред екип на Bulgaria ON AIR министър Румяна Бъчварова по повод ситуацията в Хитрино и добави, че предстоят две важни фази. 

"Първата е тампонирането на най-опасната цистерна, от която имаше и продължава да има изтичане на газ. Целта е това да бъде преустановено. Работата по тази задача е специфична и носи рискове, но направихме план за минимизиране на опасността при тези действия. След това имаме пълната готовност като техника и материали да продължим с извеждането най-крайните цистерни", уточни тя.

По думите на гл. комисар Николай Николов мерките за сигурност продължават да бъдат стриктно спазвани и влизането на външни лица е ограничено до минимум. 

"Предстои разтоварването на фургоните, след това ще се отиде за следващите 9. Фургоните са най-лесното нещо. Всички автомобили ще бъдат прехвърлени от северната в южната част. Организацията е създадена и всеки има задачи. Ангажиране със срокове е безотговорно", обясни още той.

Главен комисар Николов каза още, че външни експерти са пратени да правят вероятно собствено разследване, но поясни, че разследване се прави само от прокуратурата.

"Опасност все още има, но нивото на застрашеност се свали. Ограничено е влизането на външни лица в отцепения периметър, защото е опасно за живота им. Хората ще бъдат допускани до домовете си, но контролирано", посочи гл. секретар Георги Костов.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR