България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт за ситуацията в Хитрино: В опасна среда не трябва да се бърза!

Организацията беше много добре направена, но съм противник на участието на министри на място, каза Андрей Иванов пред Bulgaria ON AIR

14.12.2016 | 08:58 Редактор: Луиза Божинова
Експерт за ситуацията в Хитрино: В опасна среда не трябва да се бърза!

Пети ден от трагедията в шуменското село Хитрино. Продължават опитите на спасителите да преместят цистерните с газ на безопасно разстояние. Къде все още се крият опасностите?

В предаването "България сутрин" бившият директор на Гражданска защита Андрей Иванов каза, че ситуацията е прецедент с такъв опасен товар и то в населено място.

Експертът подчерта, че в опасна среда не трябва да се бърза, тъй като всяко нещо трябва да се премисли и спокойно да се изпълни, за да не се рискува животът на хората, които работят там.

"Като цяло организацията по ликвидиране на последствията беше много добре направена, но винаги съм бил противник на прякото участие на министрите на място. Колкото и да е, те ангажират вниманието на експерти и на други хора, които са на място", коментира Иванов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

На въпрос дали е необходимо международно разследване, Иванов каза, че не вижда защо да не вярваме на нашите експерти.

Що се отнася до евакуацията на жителите от Хитрино след влаковия инцидент, станал в събота сутрин, експертът е на мнение, че хората са били по-скоро изкарани от населеното място и настанени при близки и в общинския център в Шумен, а евакуация се прави по съвсем друг начин.

"Има сборни пунктове, където хората от населеното място трябва да се съберат", обясни Иванов. Той допуска, че може би евакуацията е направена по-бързо заради стреса.

По думите на бившия директор на Гражданска защита, най-важна е психиката на хората.

"Те много трудно ще преживеят шока. Много важна е работата на психолозите, които безспорно трябва да окажат помощ на тези хора", заключи той пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: