България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жител на Хитрино за инцидента: Високата скорост е, нищо друго!

Ердоан разказва за гледката, след като е бил допуснат до дома си за 10 минути

14.12.2016 | 11:23 Редактор: Мария Аладжова
Жител на Хитрино за инцидента: Високата скорост е, нищо друго!

Над 1000 души бяха евакуирани след мощния взрив, разтърсил село Хитрино на 10 декември. Семейството на Ердоан е сред тези, чиито домове бяха разрушени от експлозията. Вчера Ердоан е бил допуснат до дома си, за да огледа щетите:

"Влязох за 5-10 минути и просто започнах да треперя. Сетих се пак за взрива, просто пак всичко дойде пред очите ми. Каквото можах - взех, и излязох. Стените са паднали, някои мазилки... Вътре беше разрушено, навсякъде парчета от прозорци и от дограми", разказва мъжът.

Той обясни, че ще използва фургона, който държавата осигури, но иска по-бързо да влезе в селото, за да започне да оправя къщата си.

Има и своя версия за случилото се: "Аз си мисля, че бързата скорост, нищо друго - от колко години вече живеем там, никой не е влизал с голяма скорост, защото е опасно и всички железничари го знаят това, населено място е. Никой не си е позволил такава скорост".

Семейството на Ердоан е получило еднократната помощ в размер на 325 лева. Младият мъж твърди, че е благодарен на държавата за помощта, но в същото време гледа скептично на обещанията, че след възстановяването Хитрино ще стане още по-хубаво и от преди: "Ще видим - повечето хора не вярват на това, защото досега тази държава нищо не е направила. Много лъжи са чували хората, много обещания, които не са изпълнени, и затова повечето хора не вярват".

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк