България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Поне 6 месеца ще трае разследването на причините за инцидента в Хитрино

Това обясни бившият следовател Георги Илиев

14.12.2016 | 09:33 Редактор: Мария Аладжова
Поне 6 месеца ще трае разследването на причините за инцидента в Хитрино

Поне шест месеца ще трае разследването на инцидента в Хитрино, коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият следовател Георги Илиев. По думите му законодателят предвижда минимален срок от два месеца, но това време ще се проточи.

"По мое виждане това следствие ще продължи най-малко шест месеца, тъй като се налага да бъдат назначени и извършени много експертизи - най-малко 30-40. Всичко това изисква време и специалисти с високи познания в тази област", заяви Илиев.

По повод това, че собственикът на цистерните ще иска международна експертиза по случая, следователят отбеляза: "Явно собственикът на фирмата-превозвач не храни доверие към българската прокуратура и българските разследващи органи. Той има право да се консултира с разследващи органи от други страни, но резултатите няма да бъдат взети под внимание от българския съд".

Според Илиев версиите за случилото се могат да бъдат много, под внимание трябва да се вземат множеството фактори, в това число състоянието на товарните цистерни, човешкия фактор, състоянието на самия път и прочие.

Илиев обаче има собствена версия за инцидента: "Цистерните бяха разхвърлени наистина като кибритени клечки. На мен това ми говори, че скоростта, с която композицията е навлязла в ЖП гарата, е била несъобразена с пътната обстановка".