Прокуратурата работи по версията за непредпазливост в Хитрино

В хода на разследването са назначени 24 експертизи, разпитани са 31 свидетели

13.12.2016 | 16:24 Редактор: Мария Аладжова
Прокуратурата работи по версията за непредпазливост в Хитрино

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че вече е започнало разследване за причиняване на смърт по непредпазливост при инцидента в Хитрино. До час ще приключат огледите и ще започне най-важната част от възстановяването на района от щетите, а именно - вдигането на цистерните.

В хода на разследването са назначени 24 експертизи и са разпитани 31 свидетели. Проверява се фирмата - превозвач, както и получателят на цистерните. Извършена е проверка на вагоните, както и на условията на труд, осигурени от фирмата - превозвач.

По думите на главния прокурор до този момент не са установени нарушения в инфраструктурата.

В хода на разследването се изясни още, че влакът се е движел с 15 минути по-бързо от предвиденото. На гара Хитрино товарната композиция е трябвало да се размине с пътнически влак.

Два локомотива вече са разгледани, от единия са свалени шайбите, които измерват скоростта. Окончателна информация за това с каква скорост се е движел влакът ще има в понеделник.

Според официалните данни пропан-бутанът е бил предназначен за Русе, а пропиленът - за Румъния.

Всички вагони са румънски без празните два вагона, които са били прикачени от българска страна.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк