Борисов обеща: Къщите на хората от Хитрино ще бъдат възстановени!

Вдигат цистерните със специален кран, 10 от тях вече са обработени

13.12.2016 | 14:16 Редактор: Луиза Божинова
Борисов обеща: Къщите на хората от Хитрино ще бъдат възстановени!

Премиерът Бойко Борисов отиде в шуменското село Хитрино, за да инспектира операцията по източването на цистерните. На извънреден брифинг той каза, че ще бъдат възстановени къщите на всички хора, на които са били разрушени от влаковия инцидент в събота.

"Напролет ще имат къщи със сигурност", заяви Борисов. "Строителната камара е тук, за да може максимум с експерти да ги подкрепим, за да стане бързо", допълни той.

Премиерът припомни, че по сметките на Хитрино са преведени пет милиона, а другите пет милиона чакат по социалните програми. 10 къщи ще се направят безвъзмездно.

"С кмета сме се разбрали в момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, заедно с тях да дойдат строителните материали и едновременно с това сме подготвили дограми, прозорци, керемиди. И селскостопанските сгради ще им оправим на хората", каза Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че хората ще могат да се приберат в момента, в който кажат прокурорите. Той разкри, че в има разговор с главния прокурор в Шумен и иска лично да прегледа книжата и документите, за да стане ясно кога могат да вдигнат цистерните.

"Бяхме долу. Площадките са готови. Крановете са там, гондолите са там и чакаме разрешение. В момента, в който ни се даде – днес, утре, вдругиден, когато кажат прокурорите, мигновено почваме да ги изкарваме", заяви премиерът. "Има още една цистерна, която изпуска, нея я охлаждаме, другата я запушихме", уточни той.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви от своя страна, че в деня на инцидента се е чул с Борисов и първите думи на премиера са били: "Не можем да върнем хората, които си заминаха, но за другото недей да мислиш, аз съм насреща."

"Не съм се съмнявал в тези приказки и днес всичко е факт. Убеден съм, че Хитрино ще стане още по-хубаво", сподели кметът на селото.

Вижте във видеото какво още казаха премиерът Борисов и кметът на Хитрино: