Елена Йончева: Румен Радев не е възприеман от хората като месия

Надявам се президентът да не иска промяна в геополитическия курс, каза политологът Тома Биков

14.11.2016 | 20:05 Редактор: Тодор Петров
Елена Йончева: Румен Радев не е възприеман от хората като месия

В българския политически живот непрекъснато се появяват месии, които разочароват хората. Румен Радев не е възприеман като месия. Хората искаха да гласуват за личност, която не е посочена от политическа сила. Личност, която има своя биография и е направила най-доброто в своята професия. 

Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR журналистът Елена Йончева, която бе част от инициативния комитет, издигнал ген. Радев за кандидат-президент. Тя добави, че тепърва започва голямата битка за Радев, но той ще устои на предизвикателствата и изкушенията, които според нея го очакват.

"Не мога да кажа, че това е краят на ГЕРБ, но те направиха много грешки. Хората не искат някой да им посочва поредния президент и да гласуват чисто партийно за него. Започнаха своята кампания късно и самата кампания беше доста арогантна - говореше се, че ще има хаос, ако хората не гласуват за ГЕРБ", коментира още Елена Йончева.

Политологът Тома Биков изрази надежда, че няма да има промяна на геополитическата ориентация на България. 

"Надявам се Радев да не иска промяна на курса. Има ново разделение и то ще става все по-видимо - консвервативна и либерална тенденция. Консверватизмът е на мода в цяла Европа", посочи той.

Според него в последните две години правителството е успяло да стабилизира страната. Политологът обаче уточни, че няма как да говорим за каквото и да било, ако няма парламент. 

"Едно от разочарованията за Борисов е в тази връзка", категоричен е Тома Биков.

Елена Йончева добави, че политическият диалог при нас е сблъсък на комунисти и антикомунисти. Според нея липсва важният диалог за това кои са добрите леви и десни политики.