Международни реакции след избора на Румен Радев за президент

Wall Street Journal направи паралел между новоизбраните държавни глави на България и Молдова

14.11.2016 | 13:30 Редактор: Луиза Божинова
Международни реакции след избора на Румен Радев за президент

Международни медии от Европа, Русия и САЩ коментират избирането на генерал Румен Радев за президент на България. 

Проруски кандидати спечелиха вчерашните президентски избори в Молдова и България, пише Wall Street Journal. Паралелът е между победата на Румен Радев и проруският кандидат Игор Додон, който спечели вота на втория тур на президентските избори в Молдова. Според изданието така Москва си осигурява нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор. 

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в двете източноевропейски страни са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, отбелязва Ню Йорк Таймс. Според авторитетното издание България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма. 

Като приятелски настроен към Русия определят Румен Радев Ройтерс, както и водещите германски издания. Накланянето на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, пише Ройтерс. 

Според Шпигел, който определя новоизбрания президент като "опозиционно настроен социалист" Радев е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции срещу Русия. 

Според вестник "Цайт" оставката на премиера Бойко Борисов показва, че по този начин той си вади изводи от изборната победа на Румен Радев и посочва, че сега в България е надвиснала заплаха от правителствена криза. 

За такава заплаха говори и "Франкфуртер алгемайне цайтунг". 

Руската държавна информационна агенция ТАСС пише в едно от водещите си заглавия, че Румен Радев ще развива диалога с Русия. Медията набляга на думите на новоизбрания президент, че в България демокрацията е победила апатията и страха. 

Другата държавна агенция РИА Новости цитира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който казва, че Русия уважава избора на Молдова и България и поздравява кандидатите за техните победи. Той допълва, че Кремъл одобрява изявленията на водещи кандидати за готовността им да работят по нормализиране на отношенията с други страни.